Bivši svećenik kojem se sudilo za ubojstvo tužio RH i dobio spor: 'Bio sam 58 dana u pritvoru, narušen mi je ugled...'

bivši svećenik, tužba

Zbog 58 dana provedenih iza zatvorskih rešetaka jer je usmrtio čovjeka koji mu je nepozvan banuo u Župni ured, Republika Hrvatska prema presudi dubrovačkog Općinskog suda Ivici Sinanoviću mora isplatiti 23.200 kuna s kamatama. Don Ivica, bivši župnik iz Banovića, tražio je 80 tisuća kuna odštete, ali mu je sud uvažio tek jednu četvrtinu odštetnog zahtjeva.

Povod tužbi je pravomoćna presuda Vrhovnog suda koji je potvrdio presudu Županijskog suda u Dubrovniku, a prema kojoj je Sinanović oslobođen krivnje za ubojstvo mještanina Marka Kraljevića 22. svibnja 2012. u Banićima.

- Dok sam bio u istražnom zatvoru, pravosudni policajci su me iz zatvora u Dubrovniku vozili na vještačenje u PB Vrapče što me izložilo neudobnom prijevozu u vozilu i nelagodi radi svih pretraga. Osim što sam 58 dana bio pritvoren, protiv mene se 4 godine i 9 mjeseci vodio kazneni postupak. Sve do presude Vrhovnog suda, trpio sam strah za konačan ishod postupka jer mi je kao svećeniku teško narušen ugled, a dekretom dubrovačkog biskupa sam u svibnju 2012. razriješen službe upravitelja Župa u Banićima i Liscu te mi je zabranjeno vršiti čine svetog reda. Na sve to sam obilježen kao svećenik koji je ubio člana svoje župe zbog čega više ne mogu obavljati svećeničku službu kojoj sam posvetio cijeli svoj život - naznačio je u tužbi Sinanović pritom potražujući 80.000 kuna za povredu prava na čast, ugled, dobar glas, dostojanstvo i neosnovano lišenje slobode.

Pojadao se i da se u ćeliji u kojoj je boravio u istražnom zatvoru osjećao “onako kako ne bi poželio ni najgorem neprijatelju”.

- Bila je to mala prostorija, sa četiri do pet osoba, a u njoj WC i stol za kojim se jede. To su nepojmljivi uvjeti u ćeliji nerazumne veličine. Nakon svega ovog preživio sam srčani udar te mi je lani ugrađen stent. Dobio sam šećernu bolest, štitnjača mi ne radi, krv mi je oslabila i odlazim psihijatru koji mi je dao terapiju - naznačio je još Sinanović tvrdeći i da je morao otići u mirovinu jer mu biskup, ni nakon oslobađajuće presude, nije dodijelio župu.

U odgovoru na tužbu Republika Hrvatska je osporila osnovanost i visinu tužbe tvrdeći da “postoje negativne pretpostavke ZKP-a koje isključuju pravo na naknadu štetu i pored činjenice da je osoba bila u pritvoru i potom oslobođena.”

Smatraju i da 1380 kuna po danu pritvora, koliko je Sinanović tražio, višestuko odstupa od iznosa koje sudovi dosuđuju za takavu štetu.

Sinanović je bio u pritvoru od 22. svibnja do 18. srpnja pod sumnjom da je u prizemlju Župnog ureda u Banićima ubio mještanina Marka Kraljevića koji je bez povoda i pijan došao pred Župni ured gdje je vikao i prijetio. Nogom je, potom, otvorio zaključana ulazna vrata te ušao u Župni ured gdje je nogom udario u vrata dnevnog boravka i potom šakom u lice svećenika.

Kod Sinanovića je to prouzročilo snažno uzbuđenje i bijes pa je Kraljevića udario u lice. Župljanin je pao na pod gdje ga je svećenik nastavio udarati nanijevši mu smrtnonosne ozljede.

U obrazloženju presude, jer je uslišen djelomičan odštetni zahtjev sud je, između ostaloga, zaključio “da do zabrane vršenja čini svetog reda, obilježavanje od strane tužitelja kao svećenika koji je ubio člana svoje župe, nije došlo pokretanjem i vođenjem kaznenom postupka već upravo zbog samog čina oduzimanja života drugoj osobi, a što je, neovisno o postojanju elemenata krivnje, čin nespojiv sa svećeničkim pozivom i vršenjem svetog reda u katoličkoj crkvi”.

Inače, na prvom suđenju dubrovački Županijski sud Sinanovića je osudio na 4 i pol godine, no nakon uloženih žalbi sudilo mu se ponovno pa je oslobođen krivnje, piše Jutarnji list.