Bivšem boksaču propao je posao na Šalati jer ju Bandić nije htio srediti. Sad mu grad mora platiti milijun kuna

damir škaro, Milan Bandić, Zagreb

Dok se čeka realizacija najnovije odluke gradonačelnika Milana Bandića o osnivanju tvrtke preko koje bi se trebala namaknuti sredstva za obnovu dotrajalih gradskih sportskih objekata, doznali smo za još jedan sudski spor koji bi grad mogao skupo platiti upravo zbog te višegodišnje nebrige. U pitanju je gotovo milijun kuna odštete tvrtki bivšeg boksača Damira Škare kojem je propao biznis na oronuloj Šalati. Upravo bi se taj sportsko-rekreacijski centar iz središta Zagreba trebao naći među prvima na popisu za obnovu.

Telegram je nedavno pisao o problemu u kojem se našao privatni poduzetnik Nikša Lučić koji je 1999. zakupio prostor na sjevernoj tribini Dinamovog stadiona, no nikada ga nije uspio dobiti jer projekt obnove na Maksimiru nikada nije dovršen. Gospodin sada vodi spor protiv Zagrebačkog Holdinga. I Škaro je tužio Zagrebački Holding. Učinio je to nakon što je bio prisiljen raskinuti ugovor o najmu poslovnog prostora na Šalati zbog dotrajalosti krova.

Kao zaslužan sportaš Škaro dobiva prostor na Šalati

"Kao osvajač olimpijske medalje 1988. od gradonačelnika sam dobio u zakup ovaj poslovni prostor. Lokal je radio šest mjeseci godišnje. Uložio sam 2,5 milijuna kuna i grad mi je to priznao, tako što mi je smanjivao najamninu", opisuje Škaro početak svoje suradnje sa Zagrebačkim Holdingom.

Međutim, već na početku suočio se s ozbiljnim problemom, koji je nakon par godina eskalirao. Zagrebački Holding naprosto nije ulagao u objekte na Šalati. Prostor je od početka bio vlažan zbog derutnosti krova, a kasnije mu je počela prodirati voda. O tome je Škaro odmah izvijestio nadležne u Zagrebačkom Holdingu.

U ljeto 2011. upada mu i inspekcija Ministarstva zdravstva. Ubrzo stiže i nalaz prema kojem prostor ne zadovoljava minimalne sanitarno-tehničke uvjete. U lokal je prodrla oborinska voda i došlo je do prokišnjavanja. Instalacije su poplavljene i prostor je postao neupotrebljiv. Vještaci će kasnije potvrditi kako se to dogodilo zbog dotrajalosti i starosti krovne konstrukcije.

Izgubljena milijunska zarada i propali 25-godišnji ugovor

Zato Škaro ne može više raditi na Šalati. U studenom 2011. i službeno raskida ugovor sa Zagrebačkim Holdingom. "Ugovor o zakupu prestao je punih 17,5 godina ranije od ugovorenog razdoblja. Zbog toga nisam mogao amortizirati izvršene investicije. Prema nalazu ovlaštenog revizora izgubio sam 1,8 milijuna kuna", naveo je Škaro u tužbi što ju je u ime svoje tvrtke Stari Grič podnio protiv Zagrebačkog Holdinga 2012. godine.

"Svake godine tražio sam sanaciju krova. Jedno vrijeme sam te zahtjeve slao pismeno, a kasnije i usmeno i to najmanje sedam puta. Uvijek su mi odgovarali da se ne mogu izboriti za Šalatu. Nakon što sam ja otkazao ugovor Zagrebački Holding popravio je krov i objekt ponovno iznajmio.

Svo vrijeme dok sam ja lokale imao u najmu, Holding je u svom planu imao investicijsko održavanje, koje, međutim, nikada nije realizirano. Ja sam svu svoju zaradu od boksa, nakon tri Olimpijade, uložio u taj prostor preko tvrtke Stari Grič", opisuje Škaro.

Zagrebački Holding: Škaro je kriv za prokišnjavanje krova

Predstavnici Zagrebačkog Holdinga na sudu su tvrdili kako si je Škaro sam kriv za prodor vode u objekt jer ga je preuređivao. Na jednom od lokala dogradio je zimski vrt, pa je, kažu, zbog toga došlo do prokišnjavanja. Vještaci tu teoriju ruše.

Hidroizolacija na krovu bila je postavljena još 1986. godine. Kada je voda ušla u objekt oštetila je šank na nekoliko mjesta, razvodni ormar sa svim osiguračima, prostor za goste na stubištu, terasu... Bila je potrebna hitna sanacija.

"U svibnju 2011. doznali smo da krov prokišnjava. Formirali smo povjerenstvo koje je utvrdilo stanje krovišta, a čula sam kako se spominje da je do prokišnjavanja došlo zbog Škarine nadogradnje", uvjeravala je sud Dijana Pripuz koja je u to vrijeme radila u Zagrebačkom Holdingu baš na postupcima zakupa poslovnih prostora. No, na Šalati se, tvrdi, nije stiglo reagirati jer je Škaro raskinuo ugovor o zakupu.

Sud: Zagrebački Holding mora platiti odštetu

I dok je ona svjedočila kako se do 2011. nije ništa znalo o prokišnjavanju, Škarina tvrtka u sudski je spis dostavila dokumente iz kojih proizlazi da je na taj problem upozoravala još 2001. godine. I njezina kolegica Ružica Mamuzić koja je zaposlena na općim i pravnim poslovima Ustanove za upravljanje sportskim objektima, izjavila je na sudu da su odmah reagirali na Škarinu dojavu o prokišnjavanju i oformili komisiju.

Škaro odgovara da je imao suglasnost za sve adaptacije, a vještaci su, uostalom potvrdili da je razlog prodora vode dotrajalost objekta. Iako je od Zagrebačkog Holdinga tražio odštetu za propalo ulaganje od 1,8 milijuna kuna, Trgovački sud priznao mu je nešto manje od pola tog iznosa - 822 tisuće kuna. Naime, ostatak je, kako je obračunao vještak financijske struke, Škaro već amortizirao kroz umanjenje najamnine za lokal na Šalati. Prema presudi, na ovaj se iznos moraju obračunati i kamate od 2012. godine, pa će on, izvjesno, premašiti milijun kuna.

Telegram.hr