BIVŠA SUPRUGA TAJKUNA IZ BOSNE UNIŠTILA OBALU I DEVASTIRALA PLAŽU Direktorica ne zna ništa, javila se i osoba u ime vlasnice

Snježana Gudelj, vlasnik FIS Viteza, uništila obalu, Hrvatska, Dijana Brkan, Tea Nikolić, Villa Charlotte

Nema toga što neće domaćin, brižan i gostoljubljiv dalmatinski "čovik", učiniti za ugodu svojim gostima, pa ako treba čak i malo "plažice" betonirati!

Jer svi znamo kako su gosti uvijek u pravu, pa ako im je strmo spustiti se do mora, ako nemaju mjesta za staviti ručnik ili, još bolje, ležaljku i suncobran, domaćin će brže-bolje napraviti i malo "skala, otuć' malo stina, usić' bor ili dva ako smetaju, sve poravnat' i žalom nulericom sve izravnati". Kako bi im turisti - uživali...

E, sad, ako ste mislili da je ovo uvod u neku od priča ili loš vic, varate se - to je aktualno stanje na Balića ratu, u Stanićima kod Omiša, ispred velebne Ville Charlotte koja je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, u vlasništvu Snježane Gudelj, bivše supruge jednog od najbogatijh državljanina Bosne i Hercegovine Pere Gudelja.

On je najpoznatiji kao vlasnik trgovačkog carstva FIS-Vitez i tvornice namještaja, uz njegovo ime veže se epitet uspješnog poduzetnika koji upošljava skoro 4000 djelatnika.

I pola toga bogatstva "tajkuna iz Srednje Bosne" poslije burne rastave, gdje je bilo i fizičkih napada, pripalo je upravo Snježani, koja se otisnula i u turističke vode.

I to na naše Jadransko more, gdje su devastirana plaža Balića rat, uništena obala, izgrađene skale, "poravnate" stijene, otpiljeni borovi..., a sve smo to doznali zahvaljujući aplikaciji "Pomorsko je dobro", odličnom alatu Splitsko-dalmatinske županije za uvođenje reda na pomorskom dobru.

Alata koji građani itekako rado koriste, pa već postoji više od 150 prijava raznih devastacija koje se, nažalost, provode uzduž cijele obale. Bilo ilegalnih nasipanja plaža, građevinskim "šutom" izvedenih mulova bez dozvola, bilo postavljanja pontona i bova, ležaljki, suncobrana... - na mjestima bez koncesije ili koncesijskih odobrenja.

Najnovija pristigla prozivka na e-mail adresu [email protected], Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, koje je pokrenulo hvale vrijednu akciju očuvanja pomorskog dobra i otvaranjem web-portala upravo za prijave građana, ova je u vezi neovlaštenih radova na pomorskom dobru u Balića ratu, tik ispod velebnog turističkog objekta.

Po svemu sudeći, vlasnica fantastične vile s 22 apartmana Villa Charlotte, neposredno uz more, svojim gostima poželjela je osigurati privatnu plažu i to tako što su malo "razmjestili" borove, uništili stijene...

Posječena je borova šuma, otučene su sedrene stijene uz more, nasuta je i betonirana obala za privatnu upotrebu gostiju te vile. Napravljene su i drvene skale te je plaža nasuta sitnim žalom, a ležaljke su posložene za uporabu - navodi čitatelj Slobodne Dalmacije koji je sve ovo i prijavio na aplikaciju "Pomorsko je dobro", prilažući i fotografije plaže koje su uredno "postavljene" na mrežnoj stranici objekta koji se oglašava za iznajmljivanje.

Pa u samom opisu "objekta koji se nalazi na lokaciji direktno uz more", stoji i ovo: "Jedna od najekskluzivnijih lokacija u Omišu, sadrži vanjski bazen sa slanom vodom, veliku terasu i nesmetani pogled na more i otok Brač".

Pa kako je očito Villi Charlotte, zgradi s pet etaža i 22 apartmana koja je legalizirana tek 2014. godine, još samo nedostajala plaža za ležaljke, gdje će vjerojatno sutra biti postavljeni i suncobrani, trebalo je malo "porediti" morski krajolik...

A što će napraviti ovlaštene inspekcije, tek ćemo vidjeti.

Prijava je stigla u Županiju, no ona nema ingerenciju za inspekcijski nadzor i kažnjavanje, nego samo za upozoravanje i zabilješke, pa ćemo pričekati reakciju građevinske inspekcije pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja ili Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ili carine, Lučke kapetanije, komunalnog redara, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture... - tko li je već u mnogobrojnim državnim institucijama odgovoran i tko će promptno reagirati na još jednu devastaciju pomorskog dobra.

Nemam saznanja o tome - koncizno je u telefonskom razgovoru sa Slobodnom Dalmacijom odgovorila Tea Nikolić, direktorica objekta Villa Charlotte, na upit jesu li devastirali plažu ispod zgrade s apartmanima.

Ali fotografija plaže je na vašoj stranici, s ležaljkama, nasutim žalom i postavljenim stubištem. Imate li za to koncesiju, dozvolu? Kako ne znate da ste uredili plažu ispod objekta? - upitali su direktoricu koja je od 2018. na tom upravljačkom mjestu, a još više su je zbunili pitanjem kako to da je zgrada legalizirana tek 2014. godine, tražeći odgovor i na ovo: znači li to da su do tad s gostima radili očito - ilegalno.

Nemam komentara, poslat ćemo vam odgovor e-mailom - obećala je ljubazna gospođa Nikolić.

Javila se i Dijana Brkan, direktorica marketinga, u ime vlasnice objekta:

Plaža ispod vile je javna, koriste je naši i svi ostali gosti. Ničim je nismo ograničili. Ne radi se ni o kakvoj devastaciji, dapače, kako jake oborinske vode uništavaju okolni teren, samo smo ispunili kanale koje je voda napravila. Montirali smo demontažne drvene stube radi sigurnog silaska naših i drugih gostiju.

Jako vodimo računa da ne uništavamo okoliš. Borove je polomila bura, o tome je i pisano u novinama. Ležaljke koriste naši gosti, one su mobilne...

Mi smo dobitnici nagrade "The best rental of Omiš za 2018. godinu", koju dodjeljuje Turistička zajednica Omiša, što dovoljno govori o našoj ozbiljnosti i kvaliteti - objasnila je Dijana Brkan.

No nema odgovora imaju li koncesiju, dozvolu za upravljanje plažom, samo tvrdnju kako nisu uzurpirali ni devastirali plažu na Balića ratu.

(jutarnji.hr)