Bitka za Metković

Jučer je vodostaj Neretve bio u stalnom porastu. Oko 5 sati je iznosio 405 centimetara, da bi u popodnevnim satima dostigao najvišu točku u posljednjih 50 godina, 412 centimetara, dok je u večernjim satima lagano počeo opadati. Vodostaj Neretve je i jutros u laganom opadanju. U 10 sati je u Metkoviću iznosio 396 centimetara, a u Opuzenu 268. I dalje je na snazi izvanredno stanje za područje Metkovića, Ploča, Opuzena i Kule Novinske.

Posebno teška situacija na desnoj obali

Nivo vodostaja Neretve dosta ovisi o količini vode koje se ispušta iz HE Jablanica i HE Mostar u BiH. U Kominu je poplavljeno oko 160 objekata, od čega je 80-ak stambenih. Uz pomoć spasioca iz Gorske službe spašavanja tijekom jutra su dvije starice gumenim čamcima radi teškog zdravstvenog stanja evakuirane u bolnicu.

Posebno teška situacija je na desnoj obali Neretve u Metkoviću, u Zagrebačkoj ulici i Ulici neretvanskih gusara. Promet na tom području gotovo nije moguć pa je ugrožena i opskrba stanovništva koja se odvija up pomoć pripadnika GSS-a koji su opremljeni posebnim plovilima.

Poplavljeno oko 700 objekata

Na desnoj obali je poplavljeno nekoliko stotina objekata, a Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije smatra da je poplava zahvatila više objekata nego je to bilo tijekom poplave u siječnju kada ih je bilo poplavljeno 700. Problema ima i na području Krvavca te u samom centru Metkovića koji se nalazi na lijevoj obali. Posebno su zahvaćene Sportska ulica, Ulici Mobine i P. Zoranića, jer u tom dijelu odvodnja nije u funkciji.

U Opuzenu je voda podzemno ušla u desetak objekata, a saniranje obavljaju lokalne komunalne službe. Vodostaj Neretve u Opuzenu je sinoć oko 22 sata bio 268 centimetara, oko 24 sata 272 centimetra, jutros oko 2 sata 280 centimetara, a u 5 sati 281 centimetar.

Građani moraju prokuhavati vodu

Postavljeni su zečji nasipi u Kominu, Opuzenu, Metkoviću i Krvavcu. U nasipe je ukupno ugrađeno oko 15.000 vreća s pijeskom, a oko 30.000 vreća je podijeljeno ugroženom stanovništvu. Građani vodu smiju koristiti isključivo iz javnih vodovoda, a i nju iz preventivnih razloga treba prokuhavati.

U ovom trenutku stanovništvo ima struju, ali s obzirom da se obje trafostanice nalaze na desnoj obali Neretve moguće je da će biti isključena zbog sigurnosti stanovništva. Jedan manji dio stanovništva na lijevoj obali nema struje. Za sav promet i dalje je zatvorena državna cesta D9 kao i granični prijelazi Doljani i Gabela Polje. Od 5,45 sati danas za sav promet je zatvorena cesta od Malog Prologa do Kule Norinske.

Trenutno se na terenu s poplavom bori oko 200 pripadnika Županijske vatrogasne zajednice (od čega 12 pripadnika s 4 vozila iz Državnih intervencijskih postrojbi Split i Dubrovnik), 25 pripadnika HGSS-a i 20 pripadnika Interventnih postrojbi civilne zaštite Državne uprave za zaštitu i spašavanje s pripadajućom opremom (čamci, pumpe).

Poplave i u Lici

Župan ličko-senjski g. Milan Jurković donio je rješenje o proglašenju izvanrednog stanja obrane od poplava zbog opasnosti od poplave na području Općine Perušić - i to u mjestu Perušić, te naseljima Donji Kosinj, Lipovo polje, Gornji Kosinj i Kosinjski Bakovac. I dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na dionicama Lika s akumulacijom Kruščica, Novčica i Bogdanica. Voda je još uvijek na lokalnim cestama u Ličkom Novom i Kolakovcu. Na području Kosinja su poplavljene ceste za naselja Sušanj, Rudinka, Gornji Kosinj, Bakovac.

Najteže je u Gornjem Kosinju gdje je Bakovački potok poplavio most i okolne ceste prema selima Podjelar i Šušanj, pa se Stožer za zaštitu i spašavanje Općine Perušić stalno nalazi ugroženom na terenu. Jučer su u ta područja upućeni čamci s vanbrodskim motorima kako bi se pomoglo mještanima kako bi bili povezani sa svijetom. Uz načelnika perušićkog stožera Dragu Hećimovića i načelnika Općine Perušić Ivana Turića na terenu se izmjenjuju predstavnici službi za djelovanje u hitnim situacijama, poput Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Gospić i pročelnika Jose Živkovića. Stožer 24 sata dežura na terenu i podijeljen u timove. Situacija bi se narednih sati mogla samo pogoršati zbog naglog topljenja snijega na Velebitu, a visoki vodostaji Jadove, Novčice i Bogdanice i ostalih pritoka rijeke Like ne ulijevaju pretjerani optimizam.

Pod vodom nekoliko cesta oko Gospića

Situacija je teška i na širem području Grada Gospića. Do naselja Lički Novi poplavljene su dvije od tri prilazne ceste. Voda je prodrla i u desetak podruma i načinila znatnu štetu. Pod vodom se našla i cesta Smiljan-Rosulje, te Gospić-Rosulje preko Rusovog puta. Javna vatrogasna postrojba Gospić prima pozive u kojima građani traže pomoć pri ispumpavanju podrumskih prostorija.

Najteže je na području Kosinja, brojni podrumi kuća su poplavljeni, pojedine su prometnice pod vodom tako da je promet obustavljen na pojedinim prilazima udaljenijim ličkim selima. Postavljaju se vreće sa pijeskom kako bi se spriječili novi prodori vode u kuće i stambene objekte. Vatrogasci danonoćno su na terenu i ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekata. Na području Gospića i Otočca obavljeno je više od 50-tak intervencija. Jezero Krušćica je poplavljeno, zbog velikih voda poplavljene su ceste Gornji Kosinj-Sušan, u Ličkom Novom i Smiljanu, Novoselu, Kolakovici kojima je promet obustavljen.

Snijeg koji se topi i kiša koja pada zasigurno će pogoršati i ovako teške prilike stanovnika Gospića i Otočca koji nastoje učiniti sve da se ne stvore još veće štete na obiteljskim i gospodarskim objektima. Najteže je u udaljenijim ličkim selima koja su odsječena od svijeta te se do njih može doći čamcima, a i opskrba životnim namirnicama je krajnje otežana.

izvor: index.hr