Biskup Uzinić u Bleiburgu: Hrvatska je i danas podijeljena kao i 1945.

svibanjska sjećanja, Bleiburg, Hrvatska, Bleiburg, Bleiburg, komemoracija, Bleiburg, Policijski dužnosnici, promet, Bleiburg, obljetnica
...prošlosti ne može imati ispravan odnos prema svojoj sadašnjosti i budućnosti, rekao je u subotu na komemoraciji bleiburškim žrtvama dubrovački biskup Mate Uzinić.

"Ovakav svibanj 2014., obilježen dramatičnom ekonomskom krizom, rekao je, "nije samo posljedica korupcije i kriminala, nespretnosti i neiskustva posljednjih desetljeća, nego i neprevladanih ideoloških razlika i dviju suprotstavljenih istina koje priječe jedinstvenu interpretaciju nacionalne prošlosti".

Po njegovim riječima, 69 godina nakon Bleiburga i 'križnih putova', "nemoguće je imati ispravan odnos prema svojoj sadašnjosti i budućnosti nemamo li ga prema prošlosti, a to se ne može ne budemo li sposobni vidjeti ne samo svoje žrtve i tuđe zločine, nego i svoje zločine, a tuđe žrtve", rekao je i, usporedivši bleiburška stradanja nevinih sa stradanjima u ustaškome koncentracijskom logoru Jasenovcu, dodao da je zato "svibanj 2014. posljedica i Jasenovca, simbola jednog drugog tragičnog stradanja".

U svibnju 1945. na Bleiburškome polju tisuće pripadnika vojske NDH i civila pokušalo se predati britanskim snagama, ali one su ih izručile jugoslavenskima.

U ime organizatora, Počasnog bleiburškog voda koji redovito organizira komemoraciju, glumac Joško Ševo rekao je da su se okupili "na mjestu izdaje i tuge koja ne traži osvetu, ali ne prihvaća zaborav".

Hrvatski je sabor prije dvije godine odustao od pokroviteljstva nad Bleibuškom komemoracijom, a u četvrtak je potpredsjednik Sabora iz SDP-a Nenad Stazić ponovio kako Sabor ne može biti pokrovitelj manifestacije na kojoj se okupljaju osobe u ustaškim odorama. Među okupljenima na Bleiburgu u subotu je tek šačica mladih nosila ustaške oznake.

HDZ-ov potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je u subotu u Bleiburgu kako skup, "nažalost, pozdravlja samo u svoje i u ime HDZ-a, jer Sabor nije prihvatio pokroviteljstvo nad komemoracijom". Po njegovim riječima, nužno je osuditi jugoslavenske zločine jer je nužno da mladi znaju istinu. "U europske vrijednosti spada i osuda komunističkih zločina i to je nužno zbog mladih, da ne budu odgajani na neistini", rekao je Reiner.

Anneliese Kitzmueller, zastupnica u austrijskom parlamentu i predstavnica prognanih Volksdeutschera rekla je kako je Bleiburg jedno od "europskih polja smrti", te najavila da će se zauzeti, "kad već austrijske vlasti nisu napravile zajedničku grobnicu za žrtve koje se stalno nove otkrivaju, da se ostvari taj opravdani interes hrvatskoga naroda".

Procjenjuje se da su na Bleiburškome polju i poslije tijekom tzv 'križnih putova' stradalo više desetaka tisuća ustaša, domobrana i civila, iako se povjesničari ne slažu oko točnog broja, a splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako je "povijesno-civilizacijski doseg točno utvrditi broj žrtava kako se njihovim brojem ne bi manipuliralo".

Prema procjenama austrijske policije na današnjoj se komemoraciji okupilo šest do sedam tisuća ljudi.

Hina