Biskup gradišćanskih Hrvata: 'Ne bavite se pločama i brojanjem krvnih zrnaca, pokrenite lustraciju'

biskup, poruka
biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna u Austriji, koji je u nedjelju predvodio euharistijsko slavlje u zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora u Svetištu Predragocjene krvi Kristove u Ludbregu, na središnjem slavlju Svete nedjelje.

Uz sudjelovanje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, bjelovarsko-križevačkog Vjekoslava Huzjaka te sisačkog biskupa Vlade Košića, na početku propovijedi mons. Živković je najavio da će, „kao gradišćanski Hrvat u 18. koljenu čiji je narod prije 500 godina silom prilika otišao iz Hrvatske", govoriti o svojoj staroj domovini Hrvatskoj „jer krv nije voda".

Naglasivši, kroz simboličku priču, kako krv spašava život te je važno poznavanje vlastite krvne grupe, biskup gradišćanskih Hrvata rekao je da je dolazeći u Ludbreg „dostojanstveno gazio stopu po stopu hrvatske zemlje, koja je na svakom koraku natopljena krvlju mučenika".
Biskup Živković upitao hrvatske političare - kada će imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči i lice EU

„Ali Domovina ne smije biti zarobljena svojom prošlošću, iako su je razapinjali do krvi i ubijali skoro do potpunog umiranja. Sjetite se prošlih vremena u kojima se lagalo, ubijalo i montiralo procese, kao blaženom kardinalu Alojziju Stepincu i drugima. Radujem se danu kada će biti proglašen svetim", kazao je mons. Živković.

Poručio je u propovijedi kako Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog, te istaknuo da „ljudi krvavih ruku, koji su proizvod okrvavljene ideologije, ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku".

„Recite im stop. Europa je to odavno rekla. Dajte se voditi onima koji su čistih ruku. Dajte mladima priliku, dajte mudrijima politiku, dajte siromašnijima od sebe bogatstvo. Ne bavite se kamenim i limenim pločama i sekularizmom. Bavite se ljudskim srcima i optimizmom. Vrijednosti i znakovi iz Domovinskog rata ne smiju se čupati iz temelja slobodne Hrvatske", rekao je biskup Živković.

"Ne gledajte tko je koje krvna grupa, gledajte samo tko pripada RH + (pozitivno) i RH - (negativno), što znači tko su u Republici Hrvatskoj 'pozitivni' i 'negativni', ne bavite se prebrojavanjem krvnih zrnaca, ali se čuvajte parazita i kompromitiranih koju truju zdravu krv u društvu, narodu i domovini", poručio je kroz simboličnu prispodobu biskup gradišćanskih Hrvate.

Hrvatske političare javno je upitao - kada će imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči i lice Europske unije.

Jutarnji list