BiH stagnira zbog srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma

Davor Ivo Stier, Hrvati, Bošnjaci, Srbi, separatističke snage, centralističke snage
...zauzevši se pri tome za jačanje federalizma u toj zemlji čime bi se popravila i pozicija Hrvata.
Prema priopćenju koje je dostavljeno i medijima u BiH, hrvatski zastupnik Stier sudjelovao je u raspravi o izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta (APET) u Bruxellesu navodeći razloge za stagniranje te zemlje.

"Razlog tome nisu niti Hrvati, niti Bošnjaci, niti Srbi, niti svi građani BiH. Razlog tomu su s jedne strane separatističke snage, s druge one centralističke", naglasio je Stier.

Stier je podržao izvjestiteljicu Doris Pack koja je amandmanom 19 naglasila važnost da se nastavi graditi europski put BiH na principima federalizma i legitimne reprezentacije.

"Upravo je federalizam ključ za europski put BiH. Kada sam to naglasio u svojim javnim istupima, napadnut sam s obje strane - i separatističke, i one unitarističke", rekao je Stier.

Pri tome je kolege iz APET-a upoznao da je zbog svoga zauzimanja napadnut preko medija Republike Srpske, ali i preko dijela bošnjačkih medija koji se nisu bavili europskim putem BiH.

U svome obraćanju Stier je naglasio važnost koordinirane zajedničke politike EU prema BiH. Dio bošnjačkih medija naveo je kako Stier zaziva novu podjelu Federacije BiH na hrvatski i bošnjački dio, dok su mediji iz Republike Srpske njegove prijedloge ocijenili protudaytonskim.

hrsvijet.net