BIH Paravinju večeras privremeno predaje Hrvatskoj

Paravinja će oko 20 sati biti predan hrvatskim vlastima, koje ga sumnjiče za ubojstvo Antonije Bilić, a bit će izručen u jugozapadnom dijelu BiH, nakon čega će biti prepraćen u pritvor u Šibeniku, budući je za slučaj nestanka Antonije Bilić zadužen Županijski sud u Šibeniku.

Njegovo privremeno izručenje u petak je potpisao ministar pravde BiH Bariša Čolak kako bi se rasvijetlile okolnosti nestanka Antonije Bilić. Paravinja je nakon uhićenja u BiH policajcima u Banjoj Luci priznao da je ubio maloljetnu Drnišanku, ali je potom pred Sudom BiH opovrgnuo taj iskaz, kazavši da je priznanje ishođeno pod pritiskom.

Vlasti Republike Hrvatske su nakon istrage o okolnostima nestanka Antonije Bilić dužne vratiti Paravinju u nadležnost vlasti Bosne i Hercegovine i to moraju učiniti najkasnije do izricanja pravomoćne presude Suda u Sokolcu, gdje je Paravinja osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja.

Njegovo izručenje traži i Srbija, gdje je otprije pravomoćno osuđen na četiri i pol godina zatvora zbog istog kaznenog djela.

(Fena)