Besana noć u Metkoviću

Metković, poplava, Neretva
Poplavljeno je oko 700 kuća. Dio grada na desnoj obali gotovo je potpuno pod vodom, piše www.hrt.hr

Dobra je vijest da je smanjen dotok vode u akumulacijsko jezero hidroelektrane Mostar pa se manje vode ispušta i u Neretvu.

Najveći vodostaj Neretve u posljednjih pola stoljeća

Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću sinoć u 22 sata iznosio je 407 centimetra, priopćeno je sa sastanka Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom da je nekoliko sati ranije vodostaj iznosio 413 centimetara, zabilježen je trend laganog pada vodostaja. Daljnje promjene će ovisiti o hidrometeorološkim prilikama na slivnom području.

Situacija s poplavom je pod nadzorom, tvrde u stožeru, ali su zbog visokog vodostaja svi pripadnici Županijske vatrogasne zajednice, koji s 200 ljudi predstavljaju većinu angažiranih na obrani od poplave, Hrvatske gorske službe spašavanja i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dalje u stanju pune pripravnosti.

Zbog visoke razine mora u Opuzenu vodostaj se podignuo za desetak centimetara. Na ulaze u dvorišta i kuće postavljene su vreće s pijeskom, dok se iz prostora u koje je već prodrla, voda izvlači crpkama.


More prijeti Šibeniku

A na kninskom su području tijekom noći vodostaji rijeka još malo pali. Tako je jutros rijeka Krka na 455, a Butišnica na 118 centimetara.

No novu prijetnju stvara iznimno visoka razina mora. Plima i veliki valovi uzrokovali su poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera. Poplavljeni su i objekti u Seget Vranjici kod Trogira. Vatrogasci se pripremaju za ispumpavanje.