Beba preminula, majka i otac se bore za život

... teško ozlijeđena u požaru koji je u obiteljskoj kući u Karinu Gornjem kod Obrovca izbio u utorak ujutro, piše Jutarnji.

Antigona Kajtazi i njezin 26-godišnji suprug Pero u teškom su stanju i još su im ugroženi životi, ali su stabilno, potvrdio nam je doktor Božidar Krstulović, dežurni liječnik u Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka, gdje je mladi bračni par smješten.

U Rijeku su supružnici prebačeni helikopterom iz zadarske bolnice. - Zbog prevelikog šoka tijela, na žalost, dijete je preminulo - rekao je doktor Krstulović. Antigoni Kajtazi, prema Krstulovićevim riječima, teške su opekline zahvatile oko 50 posto tijela i bit će operirana u subotu, a njezinu suprugu Peri opekline su zahvatile oko 40 posto tijela te će ga operirati u ponedjeljak. Trenutno su, kako nam je rekao dežurni liječnik, priključeni na aparate za disanje i održavanje tlaka.

S obzirom na to da su udisali dim i čađ, teško su im oštećena pluća. - U ovom trenutku prognoze je teško davati, kod opeklina na više od 30 posto tijela radi se o visokoj životnoj ugroženosti - rekao je liječnik.

Zbog velike površine koju su zahvatile opekline drugog i trećeg stupnja na supružnicima će se u riječkoj bolnici izvršiti operacija presađivanja kože. Operacijom kirurzi nekrotično tkivo zamjenjuju zdravim, s neozlijeđenih dijelova tijela.

Rekonstrukciju presađivanjem pri ovakvoj vrsti ozljeda treba izvršiti što je prije moguće pa su liječnici u slučaju Antigone i Pere reagirali pravovremeno. Kod opeklina trećeg stupnja, osim teških oštećenja svih slojeva kože, dodatne su komplikacije oštećenje pluća te šok koji nastaje kao rezultat gubitka tekućine i elektrolita.