Bandićeva ekipa 'zacrvenila' Josipovićevu

Milan Bandić

Za Bandićev tim drže da je bio agresivniji, jasnije odašiljao poruke svojoj ciljanoj publici, pri čemu se nisu sustezali od negativističke kampanje. Da će Milan Bandić dominirati u drugom dijelu utrke za predsjednika, bilo je jasno odmah nakon objave rezultata prvog kruga, kada je 'napao' svog protukandidata daljinskim upravljačem. Josipovićevu izjavu da će 'zacrveniti Hrvatsku' Bandićevi su spin doktori odmah iskoristili kako bi dijelu birača plasirali strah od komunizma, ignorirajući činjenicu da brigu iskazuje donedavni član te iste stranke.

Na kritike kako je u drugom dijelu kampanje Bandić diktirao tempo, Mirando Mrsić, šef izbornog stožera Ive Josipovića, u izjavi za tportal kazao je kako su željeli voditi korektnu kampanju te da se nisu ni zbog čega prilagođavali protivniku. 'Mi bismo se isto ponašali i da je protivnik u drugom krugu kampanje bio netko drugi', rekao je Mrsić, priznajući da nisu odstupali od unaprijed zacrtane strategije.

Stručnjaci za odnose s javnošću Josipoviću zamjeraju upravo taj nedostatak inicijative, za razliku od Bandićeve agresivnosti. 'U drugom dijelu kampanje Bandić je pokazao inicijativu, a Josipović kao da nije imao posebnu kampanju, bio je posve blijed uz jedan izlet u negativističku kampanju', izjavio je za tportal Krešimir Macan, PR stručnjak i vlasnik Manjgure.

Prokockana prilika za pokazivanje čvrstine


Nakratko je Josipović samo promijenio kampanju u negativističku kad je napao Bandića da se zbog stanova razveo od supruge, što su njegovi birači, kaže Macan, dobro dočekali, međutim za izlet u negativu odabrao je krivu temu.

'Trebao je na televizijskom sučeljavanju na pitanje: 'Mislite li da je Bandić korumpiran?' onako mrtvački hladno kazati: 'Da!' Dobio bi ovacije svog biračkog tijela, jer bi time pokazao čvrst stav', upozorava Macan.

Josipovićeva ključna greška bila je, prema Macanu, 'crvena Hrvatska', koja je Bandiću omogućila da homogenizira desnicu. Ipak, Macan misli da je Bandićev tim možda i pretjerao forsiranjem tog 'crvenog', kao i prihvaćanjem Merčepove podrške, jer je otjerao od sebe umjereno biračko tijelo. Ovaj PR stručnjak smatra da njima ništa nije ponudio, 'a baš ti neodlučni odlučuju na izborima'.

Bandićeve krive poteze Macan nalazi i u televizijskoj kampanji, smatrajući da su za 'crveni' spot, za koji su mogli očekivati da će biti zabranjen, trebali snimiti bolju alternativnu verziju, umjesto loše 15-sekundne 'crvene' koja ništa ne kazuje. 'Neozbiljno je i posve amaterski bez autorskih prava uzeti 'Ratove zvijezda', jedan od najzaštićenijih filmskih brendova', rekao je Macan.

Iako je prema anketama broj Bandićevih birača porastao, upitno je hoće li njegova inicijativa biti dovoljna da razinu potpore podigne za pet-šest posto, koliko mu uzmiče Josipović. 'Za rezultate izbora ključna može biti izlaznost, a zbog stranačke discipline Josipović može imati prednost, kojem na ruku ide i bunt protiv Bandića', ocjenjuje Macan.

Odmicanje od Milanovića dobar je potez

Danijel Koletić
iz Apriori komunikacija objašnjava kako se u drugom krugu Bandićeva ekipa odlučila gerilski marketing, a Josipovićev tim držao se svoje stare strategije ne pridajući puno pažnje Bandićevim napadima, 'još od prve večeri i prozivanja da je daljinski upravljač Zorana Milanovića'.

'Josipović se našao u poziciji da se mora braniti, a nije agresivan i ulijeva sliku finog, uglađenog gospodina, bez obzira na to što se iza toga krije. Njegov nedostatak agresivnosti karakterističan je za SDP', smatra Koletić, podsjećajući da je i nakon njihova dolaska na vlast 2000-te izostalo raskrinkavanje privatizacije, koje su svi očekivali.

Prema Koletiću, najbolje što je Josipovićev tim napravio je 'što su maknuli Zorana Milanovića, koji svojom pojavom iritira ljude'.

'Bandić ne bira sredstva, njegova kampanja u drugom krugu bila je znatno bolje osmišljena, a tim znatno agresivniji, dinamičniji i ažurniji, pretpostavljam da su u operativi angažirali puno više ljudi nego u prvom krugu. Na ruku Bandiću ide i činjenica što je dobar dio onih koji u Josipoviću prepoznaje sebe u nedjelju još uvijek na skijanju', kazao je Koletić za tportal.

Koletić upozorava da iznenadni povratak Sanadera nije išao na ruku nijednom stožeru, jer se medijska pažnja raspiruje i ključni publicitet nije na izborima.

I Branka Bajt, brand-konzultantica tvrtke Okomito, misli da su Bandićevi marketinški stručnjaci u drugom krugu bolje odradili posao: 'Bili su efikasniji, konkretniji za svoju ciljanu skupinu, bolje prilagođenu njihovu mentalitetu i lifestyleu.'

'Drugi krug izbora bio je puno kreativniji, korišteno je puno više medija i alata, kao što je gerilski marketing, putem letaka na cesti. Bandić je za protukandidata koristio loše asocijacije, poput 'daljinskog' i 'crvenog',  a Josipović nije direktno napadao, procjenjujući da to ni ne paše ciljnoj, intelektualnoj skupini kojoj se obraća', zaključila je Branka Bajt.

tportal.hr