Bandićev moto: Ne vjeruj vlastitim očima, vjeruj meni; Tito na reveru, a on tvrdi da nije!

...antifašista i komunista. HDZ-ov Ivan Čelić ga je na sjednici Gradske skupštine u četvrtak prozvao da je nosio bedž s likom Josipa Broza Tita "koji je najveći zločinac" na Danima balkanske ljubavi, kako se nazivao skup antifašista održan prošli tjedan u Zagrebu, na jezeru Bundek.

- Ispričajte se što ste nosili njegov bedž. I što ste bili na skupu na kojem su bile petokrake pod kojom su zaklani brojni Zagrepčani. Antifašizam i komunizam nije jedno te isto - rekao je Čelić.

Milan Bandić žestoko je negirao da je nosio bedž s Titom i zaprijetio tužbom.

- Nisam nosio nikakav lik i bedž Josipa Broza Tita. Nisam niti petokraku. Imam bedž koji sam nosio još na reveru odjela u ormaru i darovat ću vam ga. Ne gledajte montaže. Pokazat ćete na sudu. Imam fotografiju mog govora na bini službenog fotografa - rekao je Bandić.

Fotografije s Bundeka pokazuju da je gradonačelnik nosio bedž na kojem je lik Tita. Bandić je inače rekao da on podupire antifašizam, ta da se ne može izbjeći povijesna činjenica da je antifašističku borbu protiv okupatora pokrenuo Tito i komunisti, ali su se pridružile i druge opcije, te da antifašizam ne može biti komunističko ekskluzivno pravo.

'Ne želim da se ruše spomenici u ovoj krvlju natopljenoj zemlji'

Inače, prije polemike o bedžu, Bandić je na istu temu otkrio na kojim političkim temeljima planira graditi svoj iskorak u politiku izvan Zagreba. Potaknula ga je kritika HDZ-ovca povjesničara i zastupnika Ivana Tepeša iz HSP-a Ante Starčević da u Zagrebu nije obilježen dan žrtava totalitarističkog režima, dok se on pojavljivao na Danima balkanske ljubavi. Bandić je održao jak politički govor pozivajući na pomirbu svih opcija, okretanje budućnosti.

- Vi možete biti povjesničar, ali nisu povjesničari jamstvo da se povijest tumači kako Bog zapovjeda - počeo je Bandić.

Nastavio je da je on za obilježavanje žrtava svih režima, ali ne želi niti da se ruše spomenici "u ovoj krvlju natopljenoj zemlji" jer oni trebaju ostati kao pouka. Rekao je da se u zemlji sa skoro 4,5 milijuna stanovnika zna za svakoga što je radio i da se toga ne treba stidjeti.

'Ponosan sam na partiju, o meni možete reći sve osim da volim muške i da sam rasista'

- Ponosan sam što sam devet godina bio u partiji. Prestanimo se kolektivno optuživati. Mogao sam i ja otići kao većina devedesetih u stranku od koje su mnogi profitirali i sada osramotili zemlju (HDZ op.a.), ali nisam. Obnovio sam spomenike od partizana do domobrana. Meni možete reći sve u životu osim da volim muške i da sam rasista. Sve ćete pročitati o meni, ali to ne. Ne da sam ja europski orijentiran, ali razinu tolerancije i ljubavi i suživota mogu učiti u mnogim europskim metropolama. Multikulturalnost, multikonfesionalnost u Zagrebu može biti primjer ostalim gradovima - rekao je Bandić.

Bandić je HSP-ovcima rekao da oni slijede starčevićanstvo, ali da on vidi puno dalje.

- Da nije bilo starčevićanstva, da nije bilo radićevštine i ljevice, nikada Hrvatske ne bi bilo. Svaka čas borcima u Domovinskom ratu, ali oni nisu s drveta pali. Oni su pobijedili i donijeli slobodu u Domovinskom ratu, ali ovo je hrvatski tronožac. Dopustite mi da slijedim najpozitivnije tekovine ljevice, ali ja sam za konsenzus svih opcija - rekao je Bandić.

O Lex Perković: Neka se Milanović okrene budućnosti i poboljšanju života

Kako je u raspravi o prošlosti neizbježno bilo i pitanje tzv. Lex Perković, Bandić je poručio premijeru Milanoviću i potpredsjednici Pusić da se što prije dogovore i da se okrenu budućnosti i poboljšanju života u Hrvatskoj.

- Ja sam odavno naučio da onaj tko daje peneze, taj odlučuje. Jeste vidjeli ministra Orsata Miljenića kako se znoji, muca, ne može obraniti neobranjivo - zaključio je Bandić.

24sata.hr