Bandić kod Bozanića

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primit će u subotu ujutro u Nadbiskupskom dvoru predsjedničkog kandidata i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, piše Večernji list.

Tu informaciju neslužbeno su potvrdili crkveni krugovi, točnije sam Kaptol, gdje se nakon objave rezultata prvog izbornog kruga vode velike rasprave o tome tko bi trebao biti treći hrvatski predsjednik.

'Nemojte misliti da ćete u subotu dobiti izravan odgovor na pitanje koga će Crkva podržati, ali nemojte ni zanemariti činjenicu da upravo sada kardinal Bozanić prima u posjet Milana Bandića', rekli su neslužbeno na Kaptolu. Premda je prošloga tjedna glavni urednik Glasa Koncila u svome komentaru napisao kako ni Bandić ni Josipović nisu po mjeri Crkve, najširi crkveni krugovi gotovo su listom za Bandića.

Štoviše, Miklenićev komentar izazvao je buru reakcija jer neki župnici (osobito zagrebački) misle kako je Bandić baš po njihovoj mjeri. Bandić je to više puta dokazao kao zagrebački gradonačelnik. Crkvi je na različitim razinama u više navrata donirao milijunske iznose, a donacije su se, primjerice, u 2008. popele na čak četiri milijuna kuna.

Široke ruke bio je za obnovu zagrebačke katedrale s tri milijuna kuna, a s nadbiskupom Bozanićem otvorio je prvi crkveno-javni projekt gradnje socijalnih stanova na zagrebačkom Žitnjaku. Osim toga, izdašno je pomagao crkvene institucije diljem Hrvatske, pa je donirao novac za grijanje đakovačke katedrale, gdje stoluje predsjednik HBK mons. Marin Srakić, te po nekoliko stotina tisuća kuna Zadarskoj nadbiskupiji i Šibenskoj biskupiji.

'Biskupi nikoga nikad nisu otvoreno podržali na izborima, ali sigurno znaju dati znak i kleru i vjernicima na svoj osobit način', kažu neslužbeno na Kaptolu.

Doznaje se da će Milan Bandić posjetiti i sjedište Srpske pravoslavne crkve i čestitati Božić po julijanskom kalendaru.

tportal / ezadar