Apokalipsa u Hrvatskoj: U pomoć stigla i vojska, požari bukte u blizini granice sa BiH

požar

... zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i na temelju odluke hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića koji, sa svojim posebnim izaslanikom Božom Kožulom, obilazi to požarište.

Na zahtjev DUZS-a, a na temelju odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije upućeno je ukupno stotinu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava HKoV-a, priopćila je u utorak Samostalna služba za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstava obrane (MORH).

Kako je priopćeno, na gašenje požara kod Crvenoga jezera u blizini Imotskog dodatno su upućena dva helikoptera Mi-8 MTV, a na ovome požarištu od popodnevnih sati angažirana su i dva kanadera. Na gašenje požara u mjestu Ugljan na otoku Ugljan u Zadarskoj županiji upućen je jedan airtractor, dok su kod Knina na području Zelići-Ljubač angažirani jedan kanader i tri airtractora.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od 1. lipnja, Zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 147 požara (54 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1170 sati naleta, u kojima su izbacili više od 37.000 tona vode, te prevezli 211 vatrogasaca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.