Ante Kotoromanović: 'Iznenađen sam količinama neistina koje je predsjednica izlupetala'

Ante Kotromanović, Ante Kotromanović, Dragan Čović

Bivši ministar obrane u SDP-ovoj Vladi Ante Kotoromanović izjavio je danas kako je strašno ponosan što je, dok je bio ministar, osobno prijavio sve pokušaje manipulacije oko remonta MIG-ova, poručivši kako je iznenađen "količinama neistina koje je predsjednica danas izlupetala ili izgovorila".

"Strašno sam ponosan što sam ja kao ministar obrane osobno prijavio sve pokušaje manipulacije oko remonta MIG-ova. Doduše DORH nikada nije istraživao remont, samo oko nabave i procesa nabave određene časnike. To sam ja osobno kao ministar obrane prijavio i nikada nisam zataškavao ništa", izjavio je Kotromanović.

Bivši SDP-ov ministar obrane tako je reagirao na tvrdnju predsjednice RH Kolinda Grabar-Kitarović da je jedina velika afera u Oružanim snagama bila ona s MIG-ovima 2013. koji su išli na popravak u Ukrajinu. Grabar-Kitarović podsjetila je kako su MIG-ovi došli u dijelovima, kad su sastavljeni, utvrđeno je da 'papirologija' ne odgovara isporučenome kao i da je cijeli posao 'stajao' više od 170 milijuna kuna, a detaljna istraga o tome nije bila provedena.

Kotromanović je, kaže, iznenađen "količinama neistine koje je naša predsjednica danas izlupetala ili izgovorila".

Ustvrdio je i kako danas treba po dva mjeseca da MORH reagira na stvari te poručio kako bi to ministarstvo trebalo biti malo transparentnije. "Onaj tko je čista obraza će izići pred vas čista obraza. Uvijek sam pozivao i USKOK i DORH. Kao ministar ne samo da samo prijavio manipulacije oko remonta MIG-ova nego sam prijavio još jedno 100 milijuna eura stvari koje sam zatekao, no na žalost ništa se nije dogodilo već petu godinu", rekao je Kotromanović.

U vrijeme dok je on bio ministar, tvrdi, uvijek su na vrijeme izvijestili o svim stvarima koje su se događale unutar MORH-a.

"MORH nema što skrivati, ono što se desilo desilo se, treba sankcionirati i stegovno kazniti. Život ide dalje", zaključio je Kotromanović.
Vrhovna zapovjednica bi, kaže, iako je kampanja, trebala govoriti istinu i samo istinu. "Na žalost, predsjednica naša ne govori istinu, ona se ponaša baš kao da je pala s kruške", ustvrdio je.

Strašno je, kaže, ponosan što su vrijeme najveće ekonomske krize koja je zatekla Hrvatsku uspjeli sačuvati borbeno zrakoplovstvo. "Kada sam došao u Ministarstvo obrane nije letjelo ništa. Sačuvali smo borbeno zrakoplovstvo, uštedjeli na remontu i pitam vas tko dans čuva hrvatsko nebo, tko je doprati hrvatske nogometaše ovdje... naravno naši piloti", nabrajao je.

Predsjedničke je kandidate zamolio da "ne lupetaju gluposti, nego da, ako se predstavljaju kao ozbiljni ljudi, malo prouče materijale i vide u čemu je stvar te da tada govore ono što misle reći".