Ante Gotovina: General kojem zub vremena i haaški zatvor ne mogu ništa

Ante Gotovina, Ante Gotovina, Mladen Markač, Ante Gotovina, Mladen Markač, Ante Gotovina, kaznena prijava, policija, Trebinje, ratni zločini

Pet godina provedenih u pritvoru Haaškog suda na izgledu Ante Gotovine nisu ostavile puno traga. Poput pravog bonvivana, uhvaćen tijekom večere u restoranu na Tenerifima, Gotovina je u trenutku uhićenja bio oličenje ljetnog šminkera na odmoru u turističkom okupljalištu. Preplanuo, u bijeloj košulji, uz vino na stolu, s osmijehom umjesto straha dočekao je policajce kojima je bez vidljive nervoze dopustio da ga svežu lisicama i sprovedu u pritvor.

Puna snaga

Prvo pojavljivanje pokazalo je da nije puno promijenio svoj imidž u odnosu na onaj dok je bio na slobodi, uredno podšišan, zategnut, s obaveznom košuljom u hlačama, Gotovina je konzervativno pratio modu. Teško ga je bilo zamisliti u casual varijanti. Kao profesionalni vojnik, cijeli je život očito posvećivao pozornost svojoj kondiciji i fizičkoj snazi. Pri uhićenju je, u dobi od 50 godina, djelovao kao da je zabunom u civilnoj odjeći, a da je u stvarnosti stalno bio u uniformi, izložen fizičkim naporima.

Danas, s pedeset i pet godina, djeluje jednako fit kao i kada je ušao u pritvor Scheveningena.

I dalje preplanuo, jednako kratko podšišane frizure, bez viška kilograma, gotovo bez novih bora na licu, Gotovina kao da nije u situaciji koja bi prosječne ljude bacila u tešku depresiju. Oduzimanje slobode i boravak u pritvoru za nekoliko je haaških optuženika bilo toliko stresno da su počinili suicid, a Gotovina još izgleda utrenirano, pogled mu je miran i ničim ne odaje težinu situacije u kojoj se nalazi. Samo ima malo više sjedina.

Teretana i boravak na otvorenom

Vjerojatno koristi teretanu na koju svakodnevno ima pravo, ovisno o slobodnom vremenu koje mu preostane nakon boravka na suđenju, i iako je malo toplih dana na obali Sjevernog mora, očito je dovoljno na zraku da je uspio preplanuti. U gruboj nemarnosti netko bi mogao reći da mu godi boravak u Haagu, ali, kako god, njegov je izgled vjerojatno rezultat genetskog naslijeđa i mentalne sposobnosti prilagodbe na teške životne uvjete.

Disciplinirane osobe i u pritvoru si organiziraju život s obavezama i određenim rasporedom. Tada je bitno prisiljavati se na poštovanje rasporeda, u što se ubraja i redovito vježbanje, kako bi se očuvanjem tjelesne kondicije i spremnosti održalo i koliko-toliko normalno stanje duha. Gotovina je u tome, po svemu sudeći, uspio. Cijeloj sudnici, i onima koji ga žele spremiti u zatvor na dugi niz godina i onima koji odlučuju o njegovoj sudbini, gotovo da pokazuje kako je jači od pritvora u koji je smješten.

izvor: jutarnji list