Andrej Plenković: Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, HDZ, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Andrej Plenković, Andrej Plenković, HSP AS H, Andrej Plenković, Andrej Plenković, Slobodan Praljak, Andrej Plenković, Mostar, Andrej Plenković, BIH
...ekao je povodom presude Haaškog suda šestorici Hrvata iz BiH i smrti Slobodan Praljka predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima u Vladino i osobno ime izrazio je najdublju sućut obitelji generala Praljka kao i obitelji žrtava svih zločina počinjenih u ratu u BiH, rekavši da Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema Hrvatima u BiH.

"Njegov čin za vrijeme izricanje presude Žalbenog vijeća kada si je oduzeo život najviše govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema šestorici Hrvata, iz BiH i hrvatskom narodu. Vlada RH još jednom izražava nezadovoljstvo zbog presude Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, generalu Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću", istaknuo je Plenković.

Presudom se na pogrešan način aludira na ulogu hrvatskog državnog vrha u ratnim zbivanjima u ratu BiH 90 tih godina, ustvrdio je premijer, prenijela je Hina.

Mislim na neuvažavanje činjenica koje se odnose na kvalifikacije o udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), pojasnio je.

"Smatramo da državni vrh u tim zbivanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti interpretirane u presudi. Apsurdno je da ni u jednoj pravomoćnoj presudi MKS za bivšu Jugoslaviju za BiH nije utvrđena odgovornost tadašnjeg vodstva Srbije za sudjelovanje u UZP u stvaranju Velike Srbije i niza počinjenih najtežih zločina o čemu smo svjedočili nakon izricanja presude Ratku Mladiću, rekao je premijer Plenković.