Američki liječnik malene Mile bio je kod nas u ratu: 'Sigurna sam da je u najboljim mogućim rukama'

dr. Richard Aplenc
Cijela Hrvatska pratila je u utorak odlazak malene Riječanke Mile Rončević (2) na liječenje u dječju bolnicu u Philadelphiji koje će joj, kako se svi nadamo, spasiti život. Iza njih je velika akcija prikupljanja sredstava u kojoj su građani Hrvatske još jednom pokazali koliko veliko srce imaju uplativši čak 38 milijuna kuna za eksperimentalno liječenje.

Puno je sličnosti sa slučajem malene Nore Šitum čiji su roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum, hrabro ovih dana bili rame uz rame s Milinim roditeljima Marinom Rončevićem i Sanjom Matijević Rončević. Nitko od njih ne zna bolje kroz što prolaze i što je pred njima, a sa svojom Zakladom Nora Šitum provode cijelu ovu humanitarnu akciju. I liječenje Mile će kao i Norino voditi tim kojem je na čelu dr. Richard Aplenc.

"Sigurna sam da je Mila u najboljim mogućim rukama. Čim ga vidite, jasno vam je koliko je dobroćudan. Doktor Aplenc je skroman, skrušen i ponizan, mogu reći samo riječi hvale. Tamo smo u bolnici cijelo vrijeme s njim komunicirali i kada smo odlazili, razmijenili smo kontakte te sve ove godine, kada za neko dijete treba drugo mišljenje, ja njemu pošaljem i on da drugo mišljenje u roku od 24 sata, i to potpuno besplatno. Sretna sam što i Mila ide upravo k njemu", rekla je o dr. Aplenca Norina majka Đana.

Zahvaljujući Zakladi koju vode Norini roditelji, dr. Aplenc lani je gostovao na okruglom stolu u Zagrebu za što, govori Đana Atanasovska, nije htio uzeti ni putni trošak za dolazak iz Amerike.

"Rekao je da nema šanse da uzme ikakav novac za put za to što mi radimo kao Zaklada. Kada su on i obitelj u ovim krajevima, uvijek se čujemo i nađemo. On jest rođen u Americi, ali je podrijetlom Slovenac te mu je i žena s ovih prostora. A dr. Aplenc sasvim solidno govori hrvatski. Tijekom rata u Hrvatskoj je bio kao liječnik bez granica", govori Đana Atanasovska napominjući da se mora razjasniti kako liječenje na koje je otišla Mila i na kojemu je bila Nora nisu ista.

Sama bolnica u kojoj radi vrhunski je medicinski centar prema američkim ljestvicama rangiranja izvrsnosti zdravstvenih ustanova, a na svojim su stranicama, među ostalim, ovog liječnika opisali kao čovjeka kojem je iskustvo brige za jednu od prvih pacijentica s akutnom mijeloičnom leukemijom promijenilo put njegove karijere, piše Večernji list.