"Ajmo klepit' neke veće novce, u najgorem slučaju dobit ćemo godinu, dvije"

Nadan Vidošević, Novac, izvlačenje, HGK, Nadan Vidošević, uhićenje, uskok, HGK, Nadan Vidoošević, uskok
Iz dana u dan iz istrage cure informacije i imena upletenih. Poput partnera direktora češke tvrtke za pranje novca, Remorker International, Igora Premilovca.

Marijo Sabljić, direktor jedne od tvrtki preko kojih je, navodno, izvlačen novac iz HGK ispričao je: Bili smo u dugovima pa je Igor Premilovac došao na ideju: ajmo klepit' neke veće novce, u najgorem slučaju dobit ćemo godinu, dvije zatvora, ali s milijun kuna u džepu. Nisam znao o čemu se točno radi, ali da je riječ o nekekavom pranju love, znao sam. Ne znam tko je sve bio uključen, znam samo što mi je rekao Igor, spominjao je Zdenku, Nadana samo jednom, ali budimo realni?! ...

Vidošević: 'Muž uvijek zadnji dozna. Ovo je vrlo neugodna stvar'

Realno, ni politika, ni javnost ne vjeruje da Nadan Vidošević ništa nije znao o novcu iz Komore koji odlazi u privatne džepove. Pogotovo nakon upozorenja Državne revizije o 54 milijuna kuna troškova promidžbe. Milijunski poslovi sklapani su izravnom pogodbom. Prema riječima ekonomista Drage Jakovčevića poduzeće tog reda i te veličine bi trebala provoditi natječaj bez obzira je li obveznik javnog natječaja ili ne. Zato što racionalan poduzetnik, racionalan vlasnik, racionalan menadžer traži korekciju cijena uvijek prema niže. S obzirom na tržišne okolnosti. Prema tome, ako se ide u natječaj onda vi vrlo brzo doznate kolika je cijena koštanja, kolika je zarada onoga kome ste platili uslugu.

U 18 godina Vidoševićeva mandata, Komora je potrošila 3 milijarde kuna. Da je neracionalan gospodar, govori se godinama. A otvaranjem afere, opet i o njegovoj imovini - vila na Pantovčaku, turistički objekt u Omišu, imanje sa šumom u Gorskom kotaru, zemljište u Medulinu, šuma i zemljište u Pisarovini, umjetnine procjenjene na 5 milijuna kuna te 14 te 14 tisuća dionica Kraša.

Kako je sve to stekao, objašnjavao je tijekom predsjedničke kampanje. Govorio je da je najvažnije to što je imao spretnost i sklonost ka malom poduzetništvu, znao ulagati i dobro špekulirati.

Očito je da je vrijednost njegove imovine u velikom nesrazmjeru s prihodima koje je mogao ostvariti. Prihodi Nadana Vidoševića od 1990. se mogu izračunati jer je veći dio vremena obavljao javne funkcije. Prvo kao direktor Dalmacija cementa, zatim dvije godine ministar gospodarstva, pa predsjednik Uprave Kraša i čelnik HGK.

Kako se novac za to vrijeme iz HGK odlijevao, Vidošević ni danas nije želio komentirati.

HRT.HR