Afera štandovi: Sud oslobodio Milana Bandića

Milan Bandić
Milan Bandić je nepravomoćno oslobođen po prvoj točki optužnice na Županijskom sudu u Zagrebu. Optužbi su po istoj točki oslobođeni i Bandićev suradnik Ivica Lovrić i voditeljica Tržnica Zagreb Zdenka Palac.

Troškovi postupka suđenja padaju na proračunska sredstva, odlučio je sud.

Bandića teretilo se da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi "U ime obitelji" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna jer im je bez naknade ustupio štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom.

U završnim govorima u ponedjeljak zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković rekao je da je Milan Bandić u ovom slučaju postupao iz osobnog i političkog interesa. Istaknuo je i kako su njegovo postupanje dokazali temeljem iskaza svjedoka, materijalnih dokaza i mjera praćenja, a predstavlja eklatantan primjer političke korupcije. Sporno je, kaže Mišković, što je Bandić, iako ima pravo prihvatiti pokroviteljstvo nad manifestacijom nad kojom želi, svoje ovlasti koristio netransparentno, "na faraonski način".

Istaknuo je i da su Bandić i drugooptuženi Ivica Lovrić bili svjesni protupravnosti svojeg postupanja kad su od Zdenke Palac tražili da inicijativi ustupi besplatno korištenje štandova.

Bandićevi branitelji ističu pak da je zagrebački gradonačelnik svoje ovlasti koristio na zakonit način i prema uobičajenoj proceduri. Braniteljica Ksenija Vržina rekla je da pritom građanskoj inicijativi nije pribavljena nikakva materijalna korist jer prema njoj nije postavljen imovinskopravni zahtjev.

Obrane optuženih zatražile su oslobađajuće presude.

 

dnevnik.hr