5. Međunarodna izložba bundeva u Tovarniku

Tovarnik, obitelj Đurđević, Vukovarsko-srijemske županije, najveća bundeva
...ali i u široj regiji, a uzgojio je Tomislav Đurđević iz Viškovaca, drugo mjesto pripalo je bundevi Ivice Ribarića iz Kozarca (Čeminac) koja je bila teška 480 kg, dok je treće mjesto otišlo ponovo u obitelj Đurđević iz Viškovaca. Majka pobjednika Tomislava, gospođa Ružica Đurđević osvojila je treće mjesto sa bundevom težine 440 kg, četvrtim mjestom morala se zadovoljiti bundeva težine 225 kilograma.

U organizaciji Lokalne akcijske grupe Srijem, Udruge voćara ''Rujan'' iz Tovarnika, Općine Tovarnik i Vukovarsko-srijemske županije održan je i deveti Festival voćnih rakija, likera, pekmeza.

Veliki broj štandova i raznolika ponuda, dokaz je da se mnogi bore i nastoje održati u ovakvim teškim vremenima.
-' Čestitam svima, odustajanja nema, mi moramo živjeti od zemlje, tradicijske kulture, a ovi proizvođači koje smo vidjeli u Tovarniku, dokaz su da se može. Svake godine županija Vukovarsko-srijemska daje potporu ovoj manifestaciji, tako ćemo i ubuduće, jer želimo da se tradicija nastavi, istaknuo je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije.

Prijašnjih godina najveće bundeve su težile 200 do 300 kilograma pa je vaga, koja je pripremljena za vaganje 21 prispjelih bundeva, mogla vagati samo do 500 kilograma. Stoga je najveća bundeva posebnim viljuškarem transportirana u poljoprivrednu zadrugu na veliku kolnu vagu.

Pobjednik Tomislav Đurđević iz Viškovaca, nije krio zadovoljstvo što je i ove godine osvojio prvo mjesto.
- Puno sam truda uložio i ove godine kako bi osvojio prvo mjesto sa najvećom bundevom.
Dnevno joj je potrebno 200 do 300 litara vode.Prošle godine sam obećao kad sam osvojio prvo mjesto sa bundevom težine 540 kg da ću sljedeće godine doći sa još težom, što sam i ispunio. Kako će biti sljedeće godine, teško je prognozirati, vidjet ćemo što donosi proljeće. Ove godine da nije bilo kiša, sigurno bi bundeva bila još teža, međutim sretan sam što sam ove godine obranio naslov pobjedničke bundeve.Inače se bundevama bavim iz hobija unazad četiri godine i imam oko pedeset bundeva i tikvica u svom domaćinstvu. Ponosan sam što je moja mama osvojila treće mjesto, to je dokaz da smo kao obitelj puno uložili truda, znanja i uz puno sreće postigli odlične rezultate, rekao je Tomislav i dodao kako je od ove godine član Half Ton Pumpkin cluba gdje dobiva potrebne savjete za uzgoj velikih bundeva od poznatih stručnjaka.

Osim bundeva, vidjeli smo u ponudi likere, voćne rakije i pekmeze, no bilo je tu i žena sa rukotvorinama koje su se uklopile u ovu manifestaciju koja je privukla veliki broj posjetitelja, posebno kad su se vagale bundeve.

Pobjednička bundeva osvojila je novčanu nagradu 7.000 kuna, međutim prema riječima Marinka Belje, predsjednika organizacijskog odbora, to je malo u odnosu koliko su vlasnici bundeva uložili truda da bi uzgojili ovakve divovske bundeve kakve su se mogle vidjeti u Tovarniku.

glas-slavonije.hr