25. obljetnica utemeljenja IX. bojne HOS-a 'Rafael vitez Boban'

Rafael vitez Boban, IX. bojna HOS-a "Vitez Rafael Boban" , Split
Izaslanstvo splitske Gradske uprave u subotu je položilo vijenac na spomenik IX. bojne HOS-a »Rafael vitez Boban« u povodu 25. obljetnice utemeljenja te postrojbe, u kojoj je tijekom Domovinskog rata i obrane od velikosrpske agresije bilo angažirano oko 2.500 pripadnika, a 46 ih je poginulo.

U izaslanstvu Gradske uprave bili su pročelnik Službe za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama Zdravko Parčina, neovisni vijećnik Damić Čosić Roda i Davor Marasović, savjetnik splitskog gradonačelnika Ive Baldasara.

»Ovi polaganjem vijenca na spomenik 'IX. bojne HOS-a 'Rafael vitez Boban' želimo dati doprinos razvoju zajedništva u hrvatskom društvu i prevladavanju podjela«, rekao je novinarima član izaslanstva Damir Ćosić Roda.

Istaknuo je da je IX. bojna »Rafael vitez Boban« bila »legitimna postrojba Hrvatske vojske (HV) koja je sudjelovala u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske;«

Spomenik IX bojne »Rafael vitez Boban« otkriven je u Splitu 9. svibnja 2014. godine, a svečanosti je nazočio i gradonačelnik Baldasar (SDP), što je izazvalo neke proturiječne reakcije. »Smatram da su napadi antifašističkih udruga i predstavnika ljevice u Hrvatskoj na gradonačelnika Baldasara zbog njegove nazočnosti na svečanosti otkrivanja ovog spomenika neutemeljeni, jer je gradonačelnik tim postupkom želio dati doprinos prevladavanju podjela u našem društvu«, kazao je Ćosić.

Udruga Dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) objavila je na društvenoj mreži Facebook pozivnicu na obilježavanje 25. obljetnice utemeljenja IX. bojne HOS-a »Rafael vitez Boban«, koja će se održati sutra. Kako se navodi u pozivnici, u nedjelju će se tim povodom kod spomenika IX. bojne HOS-a »Rafael vitez Boban« održati paljenje svijeća poginulim pripadnicima te postrojbe, a kod braniteljskog križa na Gradskom groblju Lovrinac organizirat će se polaganje vijenca, dok će se u crkvi sv. Ane na Poljudu služiti misa zahvalnica.

Hina