22. godišnjica razaranja svetišta i pogibije 47 civilnih žrtava

svetište Gospe Voćinske, mjesto stradanja civila, civilne žrtve, hodočašće
Hodočašće je posvećeno 22. godišnjici razaranja svetišta Gospe Voćinske i pogibije 47 civilnih žrtava u Voćinu, koje su srbočetnici masakrirali 13. prosinca 1991.

Nakon dolaska svih hodočasnika na Prebendu, mjesto stradanja civila u brdskom dijelu Voćina, pokorničko-molitvena procesija sa zavjetnim svijećama krenut će put župne crkve Pohoda BDM, u središtu mjesta, gdje će požeški biskup, dr. Antun Škvorčević, u 11 sati predvoditi misno slavlje. Počast nedužnim žrtvama hodočasnici će odati kod spomenika poginulim mještanima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a zatim će, nakon komemorativnog skupa u Hrvatskom domu, biti susret s rodbinom poginulih.

Dolazak hodočasnika na Prebendu predviđen je iz tri smjera. Hodočasnici iz smjera Zagreba i Varaždina doći će u Voćin preko Virovitice, Levinovca, Huma i Kukuruznog puta. Oni će se u Ulici Josipa Martinca priključiti hodočasnicima koji dolaze iz smjera Slatine, Osijeka, Našica i Orahovice. Zajedno će produžiti do križa na raskrižju na zapadnom dijelu Trga Gospe Voćinske, gdje će im se priključiti i hodočasnici iz trećeg smjera, koji dolaze iz Požege, Nove Gradiške i Slavonskog Broda. Svi hodočasnici krenut će zajedno na Prebendu, odakle u 10 sati polazi pokorničko-molitvena procesija sa zavjetnim svijećama pod geslom "Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi".

Požeški biskup, dr. Antun Škvorčević, naglašava da u središtu hodočašća mora biti molitva za žrtve, ljubav i veličina onih koji su položili svoj život za našu slobodu, a ne podsjećanje na zločince i mržnja prema bilo kome.

glas-slavonije.hr