"Hrvatska, BiH i Srbija na udaru najžešće krize"

- Pretjerane mjere štednje i spore reforme u zemaljama eurozone i dalje stvaraju poteškoće istočnoj Europi. Pritom su posebno teško pogođene Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska koje su svoj izvoz temeljile uglavnom na kriznim zemljama južne Europe - pojašnjavaju iz WIIW-a te dodaju da je nešto bolja situacija u Rumunjskoj i Slovačkoj jer su ove zemlje prije svega izvozile u Njemačku, piše SEEbiz.
U istočnoj Europi unutarnja potrošnja je previše slaba da bi izbalansirala loš izvoz, navodi Institut. Privatni sektor se neće bitno oporaviti ni u dogledno vrijeme, a ukoliko i postoje investicije u zemljama istočne Europe, one se ostvaruju u prvom redu putem javnog proračuna, dok i uloga Europske unije također sve više jača. Istočna Europa će stoga sve više ovisiti o poticajima i investicijama iz Bruxellesa. Prognoza Instituta za ovu godinu za zemlje srednje i istočne Europe u pogledu gospodarskog rasta je jedan posto.

Dodaju da će u Sloveniji i Hrvatskoj gospodarstvo i dalje padati. Za povećenje razine zaposlenosti gospodarski rast bi morao iznositi barem tri posto.

Stoga navode da daljnji gospodarski pad za istočnu Europu znači još veći broj nezaposlenih te da je samo u Srbiji broj radnih mjesta u posljednjih pet godina pao za 20 posto.

Ukupni izgledi za gopodarstvo u zemljama istočne Europe za tekuću godinu su samo malo bolji nego u 2012. godini. Oporavak gospodarstva neće biti moguć prije 2014. godine, a i tada samo ukoliko dođe do oporavka eurozone - dodaju.

Direktor Instituta Michael Landesmann predlaže da Europa mora hitno poraditi na krizi banaka te se uhvatititi u koštac sa odgođenim strukturnim reformama, inače će joj kao i Japanu prijetiti izgubljeno desetljeće bez gospodarskog rasta.