Hrvati u Njemačkoj: Provjerite državljanstvo i ostvarite biračko pravo na EU i lokalnim izborima

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Prvi puta u povijesti svi punoljetni građani Republike Hrvatske diljem Europske unije ove godine 25. svibnja sudjeluju na izborima za europski parlament. Pored europskih izbora hrvatski građani su ostvarili pravo da sudjeluju i na lokalnim izborima u Njemačkoj.

Koliko će to pravo hrvatski građani iskoristiti ostaje upitno. Državne institucije, katoličke misije, udruge i druge organizacije trebaju upoznati svoje državljane o problemima koji mogli nastati prilikom ostvarivanja prava kao građani Europske unije i da pravovremeno ostvare prava za sudjelovanje na izborima u zemljama Europske unije.

U svakoj državi pa tako i u Njemačkoj birokracija je jedan veliki problem za normalno funkcioniranje države. Može se razumjeti da se državni službenici u devedesetim godinama nisu mogli snalaziti s čestim promjenama državljanstva na prostoru bivše Jugoslavije i da nisu bili tehnički niti kadrovski osposobljeni za nove zahtjeve.

Nevjerojatno je da i danas državne službe ponavljaju iste pogreške u uvođenju hrvatskih državljana u registar građana Savezne Republike Njemačke. Bez obzira što se u uredu za strance hrvatski državljani prijavljuju s hrvatskom putovnicom to ne znači da su zavedeni u registar građana kao državljanin Republike Hrvatske. Svojim neodgovornim radom službenici biraju proizvoljno opcije na izborniku za ponuđena državljanstva, s time nanoseći veliku štetu svim građanima. Zna se dogoditi da kod hrvatskih državljana u jednoj obitelji imaju greškom upisana različita državljanstva. To se posebno pojavljuje kod osoba upisanih prije dvije tisućite godine.

Svi hrvatski građani koji nisu sigurni pod kojim se državljanstvom vode trebaju otići s putovnicom do službe za prijavu adrese stanovanja (Einwohnermeldeamt) i provjeriti pod kojim su državljanstvom službeno upisani. Kod službenika bi trebalo tražiti samo provjeru podataka, a ne da traže potvrdu koju će u protivnom morati platiti 8,00 €.

Svi oni koji su u prošloj godini prijavljivali prebivalište u Republici Hrvatskoj morali su donijeti ove potvrde i na njima je trebalo da piše državljanstvo, ako nema tog podatka tražite ponovnu provjeru. Bez ovog točnog upisa hrvatski građani neće moći ostvariti pravo na predstojećim izborima pošto je za izbore mjerodavna lista koja se nalazi u službi za prijavu adrese stanovanja a ne lista iz službe za strance u kojoj se dobiva boravak (Ausländeramt).

Ovdje se neradi samo o ostvarivanju biračkog prava nego se radi i o ispravci pogrešnih navoda koji su navedeni u statistici svake općine, a s time i na nivou svake pokrajine kao i na saveznom nivou. Ovi podatci se mogu samo osobno provjeriti i promijeniti. Zbog toga bi trebalo uložiti napora na svim nivoima i animirati svakog hrvatskog građanina da provjeri svoje podatke. S ovom provjerom sigurno će doći do povećanja broja Hrvata u Njemačkoj.

Kako lobirati za Republiku Hrvatskoj i pomoći već sada novim hrvatskim članovima u Europskom parlamentu?

Dugogodišnje iskustvo je pokazalo da se s malim angažmanom u predizbornoj kampanji može postići veliki uspjeh u lobiranju za Hrvatsku kod članova Europskog parlamenta. Pogotovu sada kada njemački kandidati za EP imaju posebnog interesa da surađuju s Hrvatima pošto su im oni novi birači. Potrebno je animirati hrvatske građane da ostvare kontakt s budućim članovima EP, malo pomognu u predizbornoj kampanji i olakšaju budući rad novim hrvatskim članovima Europskog parlamenta. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje Vlado Bulić, predsjednik Hrvatske kulturne udruge Matica hrvatska e.V. Karlsruhe.