Hrvati iz BiH masovno vraćaju hrvatske osobne iskaznice

osobna iskaznica
Zbog straha od novčanih kazni i mogućnosti da im osobna bude oduzeta, neki stanovnici pograničnih područja uz hrvatsku granicu koji žive u Hercegovini, ovih dana su u policijskim postajama zatražili odjavu prebivališta i poništenje osobnih iskaznica

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj, su dužne do 29. prosinca ove godine odjaviti prebivalište i vratiti osobnu iskaznicu.

Ukoliko ne odjave prebivalište i ne vrate iskaznicu, prijeti im da novčana kazna do 5.000 kuna i oduzimanje osobne iskaznice .

Prema Zakonu o prebivalištu obveza odjave prebivališta u Republici Hrvatskoj postoji za one hrvatske državljane koji su iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i oni koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište.

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su iselili.

Procjenjuje se da više desetaka tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti iskaznice i izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29.prosinca.

Izvor: tportal.hr