Hercegovci “drmaju” katoličkom medijskom scenom u Hrvatskoj (1/2)

Hercegovci, Hercegovina, katolička scena , medijska scena

Posljednjih godina došlo je do buđenja katoličke medijske scene koju neki kritičari nazivaju i “konzervativnom revolucijom”, a u njoj svoj doprinos, možda čak i ključni, daju i brojni Hercegovci, rođeni ili podrijetlom iz našeg kraja.

Portal Jabuka.tv u dva nastavka donosi vam kratak pregled Hercegovaca koji svojim radom sudjeluju u izgradnji katoličke medijske scene u Hrvatskoj.

 

Mario Raguž, urednik religijskog programa HRT

Rođen u Stocu, magistar je ekonomskih znanosti (smjer marketing) te dugogodišnji novinar i spisatelj. U siječnju 2009. stupa na poziciju urednika Religijskog programa HRT-a.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Bio je urednik projekta Papa u Hrvatskoj 2011., dok ga čitatelji pamte i kao kolumnistu Katoličkog tjednika. Autor je više desetaka emisija i dokumentarnih filmova, a zapamćen je i kao scenarist popularne humoristične serije i knjige Naši i VašiAutor je, urednik i voditelj emisije Pozitivno.

o. Viktor Grbeša, karmelićanin i logoterapeut

Ovaj karmelićanin zaređen je za svećenika 2003 godine, a mladu Misu imao je u Crnim Lokvama 2003 godine, gdje je rođen njegov otac Stanko. To je bila prva mlada Misa u selu Crne Lokve, koje se nalaze u Širokom Brijegu.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Viktor Grbeša trenutno je na dužnosti kapelana u vojnoj kapelaniji HRZ i PZO Hrvatske vojske, osnivač je humanitarne udruge, a čini se da je još poznatiji po tečaju komunikacija koji se održava u zagrebačkim Remetama, a okuplja sve više i više polaznika.

Stipe Odak, teolog i predavač

Rođen i gimnaziju završio u Ljubuškom. U Zagrebu je diplomirao teologiju na KBF-u te sociologiju i književnost na FF. Doktorirao društveno-političke znanosti na kat. sveučilištu u Leuvenu, a predaje i u Lille-u. U slobodno vrijeme piše pjesme, a osvojio je više nagrada, među njima i “Gorana” za mlade pjesnike (2013.)

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Rijetko je nastupao u javnosti, ali se krajem srpnja oglasio u zajedničkom pismu četvorice teologa (Grozdanov, Koralija, Odak, Sekulić) u kojem su stali u obranu biskupa Uzinića i kritizirali šutnju akademskih teologa u Hrvatskoj zadnjih 30 g., a što se, prema njima, očito pokazalo i na primjeru ljetne škole u Dubrovniku, kada je biskup Perić javno optužio kolegu Uzinića za ignoriranje širenja hereze zbog nastupa Tine Beattie. S obzirom na kritiku šutnje teologa, očekuje se i njegov veći javni angažman u budućnosti.

Ivo Džeba, novinar i prevoditelj

Ova osebujna je ličnost rođena je u Zagrebu, ali je 100% Hercegovac druge generacije, a njegovi su iz okolice Mostara. Ovaj magistar građevine jedan je od zapaženijih autora na bitno.net, a bio je aktivan u “World Youth Alliance” i u udruzi “U ime obitelji“. Osnivač je Hrvatskog čestertonijanskog kluba, koji se bavi promicanjem lika i djela Gilberta Keitha Chestertona.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Džeba je preveo Chestertonovo “Pravovjerje” na hrvatski jezik, ali i “12 pravila za život” od Jordana Petersona, najprodavaniju knjigu u Hrvatskoj u zadnjih godinu dana.

Don Damir Stojić, studentski kapelan u Zagrebu

U medijima je jedno od najčešće spominjanih imena vezanih uz Crkvu. Rođen u Kanadi, gdje su roditelji iselili iz rodne Dragićine, općina Čitluk. Može se reći da ga je zapala nezahvalna uloga “gromobrana” Crkve u Hrvata, jer se ne libi bez uvijanja javno reći i u medijima braniti stav crkve.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Ipak, najviše toga je dao kao studentski kapelan u Gradu Zagrebu, gdje godinama održava studentske vjeronauke i konzultacije. Ako na internetu tražimo odgovore na neka “škakljiva” pitanja vezanih uz vjeru, vrlo vjerojatno ćemo doći i na stranicu Studentskog pastorala gdje je Don Damir objavio više stotina odgovora na pitanja koja mu konstantno pristižu.

Vlado Čutura, novinar Glasa Koncila

Ovaj neumorni čovjek rođen je u Tribistovu, Posušje. Prije tri godine je, u svojoj 56. godini života, dobio nagradu za životno djelo Hrvatskoga društva katoličkih novinara.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Pokretač je i urednik glasila: Zov iskonaSveta ObiteljGlas sela. Urednik je glasila Pulsa pacijenata, član uredništva Plavog fokusa i drugih izdanja Hrvatske komore medicinskih sestara u kojoj je pokrenuo biblioteku: “Uloga medicinskih sestara i tehničara u Domovinskom ratu i stvaranju Republike Hrvatske”. Autor je duhovnoga pratitelja za bolesnike Kroz Tvoj dodir, priredio je knjigu Lijepo je biti svećenik. Suautor je knjige Savjeti katoličkih liječnika i zdravstvena vizita. Suradnik je HTV-a, pokretač i urednik radijske emisije za djecu Škola ispod plaštana Radiju Marija, suradnik je Radija Mir Međugorje.

Dražen Kutleša, biskup ordinarij Porečko-pulske biskupije

Rođen u Tomislavgradu, za svećenika je zaređen 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Godine 2001. na Papinskom sveučilištu Urbanianumu postigao je doktorat iz kanonskog prava. Dana 17. listopada 2011. papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom s posebnim ovlastima Porečke i pulske biskupije, što je iznenadilo je većinu svećenika ove biskupije, a mnogi su to interpretirali povezujući imenovanje msgr. Dražena Kutleše s imovinskim sporom oko samostana u Dajli, a koji je dugo vremena punio novinske stupce. Dana 14. lipnja 2012. imenovan je biskupom Porečko-pulske biskupije, kao najmlađi biskup u Hrvatskoj.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Prošle godine u medijima su objavljena nagađanja kako je upravo on vjerojatni nasljednik nadbiskupa Josipa Bozanića, a kao takav bi mogao imati glavnu riječ o odnosu crkve prema javnosti i medijima.

Petar Buljan, voditelj slavljeničkog tima Božje Pobjede

Ovaj izvođač, čiji su roditelji iz Duvna, postao je zaštitno lice “nove” katoličke glazbe koja se pojavila u zadnjih desetak godina, a svoju popularnost ponajviše zahvaljuje društvenim mrežama i YouTubeu. Sve je češći slučaj da imamo katoličke pjesme koje su slušane u jednakoj mjeri kao i konvencionalna glazba u Hrvatskoj. Božja pobjeda stvorila je ili obradila brojne hitove: Nek PadaJerihonske zidineDubineKrovovi i mnoge druge.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Također Petrov izniman doprinos je i u njegovim svjedočanstvima, od kojih su neka dostupna na internetu, u kojima se dotiče predbračne i bračne čistoće, vjerničkog života i karizmatskog pokreta koji ima sve više i više simpatizera kod Hrvata i u svijetu.

Don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije

Rođen u Boljunima u općini Stolac, ovaj svećenik obavljao je razne funkcije kod “Salezijanaca”, da bi prošle godine imenovan za njihovog provincijala. Salezijanci tradicionalno rade s mladima ali se bave i medijskom produkcijom. Poznato je da upravo Salezijanci izdaju najpoznatiji udžbenik iz vjeronauka u Hrvatskoj, a osim toga rade i ostalu nakladu u svojoj izdavačkoj kući “Salesiana”.

Hercegovina,Hercegovci,katolička scena ,medijska scena

Osim toga, čini se da Salezijanci prate i moderne trendove, jer je u njihovom “inkubatoru” nastala i popularna aplikacija “Nova Eva“, na kojoj možete čitati svakodnevna evanđelja, brevijar, slušati audio snimke propovijedi te je tu mnoštvo ostalog sadržaja koji se konstantno obogaćuje. Aplikacija samo na Google Store-u ima više od 50 000 preuzimanja.