HDK Napredak – Glavna podružnica Beč obilježila 20 godina djelovanja

Beč, HKD Napredak
... proslavila je 20 godina djelovanja u Beču, a i ta je proslava održana u sklopu obilježavanja jubileja - 25 godina od obnove rada HKD Napredak, prenosi Hrvatski medijski servis.

Brojni su oni koji su Napretkovoj podružnici u Beču i njezinom predsjedniku Filipu Zloušiću željeli čestitati jubilej, a među njima i članovi Središnje uprave Napretka i Stručne službe iz Sarajeva na čelu s predsjednikom prof. dr. Franjom Topićem. Aktivnosti Napretka u Beču nije jednostavno nabrojati, no svi ističu, osim stipendiranja mladih, Napretkovu Ljetnu akademiju u Beču, kojih je do sada održano 17 i na njima sudjelovalo 480 mladih iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Osim što su učili jezik, ostvarili su trajno prijateljstvo s Bečom i Austrijom. Prisjetio se Zloušić, emotivno, i početaka: ispričao je kako je 24. veljače 1994. iz ratom izmrcvarenog Sarajeva dobio razglednicu od Franje Topića, s motivom starog Travnika.

Na kraju poruke pisalo je: „Molio bih te da se pozabaviš malo Napretkom". „Ciljevi i smjernice Društva u Austriji bili su jasni i zadaci unaprijed zadani, samo su nam se postavljali još i dodatni s obzirom na to da smo u jednoj drugoj državi u kojoj želimo nastaviti svoj život. HKD Napredak Austrija u Beču proizašlo je iz djelatnosti značajnog i zaslužnog istoimenog Društva u BiH, osnovanog 1902. Ono se trudi, u njegovu duhu, čuvati i poticati kulturni život i veze s domovinom bosanskohercegovačkih i drugih Hrvata u Beču i Austriji", rekao je Zloušić.

Napretkova zadaća je, naglasio je, očuvanje hrvatskog identiteta u novoj domovini, integracija u zemlji u kojoj žive, povezivanje stare i nove domovine, i naravno, pomoć mladima, a Napredak je ponosan na dvojica stipendista nobelovaca: književnika Ivu Andria i kemičara Vladimira Preloga. Godišnje Napredak u Beču organizira po 15 manifestacija. Svoje projekte ostvaruje zahvaljujući ljubavi ispremnosti na rad za ciljeve HKD Napredak. Jer, kao što kaže Zloušić, tko se jednom zarazi "Napretkovim virusom", teško se tog virusa oslobodi.

Upravo o vjernosti ideji govorio je prof. dr. Franjo Topić: „Napredak je u službi čovjeka od 1902., 1949. mu je zabranjeno djelovanje, a rad obnavlja 1990. Nemoguće je sažeti Napretkovu povijest, ali bez Napretka je danas nemoguće zamisliti kulturnu i društvenu sliku BiH - to pokazuje koliko je širok rad Napretka i koliko je njegova ideja duboka. Da ta ideja nije bila tako jaka, ne bi se rad Napretka mogao obnoviti nakon toliko godina zabrane djelovanja.. Danas Napredak ima oko 60 podružnica. Naša filozofija je jednostavna - radimo i ne kukamo, nismo pesimisti, nikada se ne treba predavati.

Sve što radimo radimo radi ljudi i glavna nam je zadaća biti u službi čovjeka, posebno mladih", rekao je ponosno predsjednik Topić. A upravo ti mladi pokazali su na svečanoj akademiji što im Napredak znači, i to onda kad im je trebalo. Vedrana Šimić i Mirza Hrustanović, operni solisti, bili su studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Vedrana je s 14 godina imala prvi koncert i ispričala je koliko je jednoj mladoj osobi, koja dolazi iz skromne obitelji, značilo učenje njemačkog jezika mjesec dana u Beču. Hrustanović je u Beč došao sa 700 eura i sav novac dao za stanarinu. Župnik iz Zenice, pokojni fra Ilija, rekao mu je da se javi Filipu Zloušiću, on će mu pomoći.

To prijateljstvo i danas traje, a Vedrana i Mirza samo su jedni od mnogih kojima je Napredak pružio ruku. Velike zasluge Napretka priznali su svi uzvanici, među kojima su bili i veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko, veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković i brojni austrijski prijatelji. Gosti su uživali i u glazbenom programu u kojemu su, uz Hrustanović i Šimić, nastupili i Mario Andrić, Martina Mikelić, Andrea Nikolić, folklorna skupina koja je izvela pjesme i plesove iz Hrvatske.

Predsjednik Podružnice Filip Zloušić je na svečanosti koja je održana u centru Beča - u Kursalonu u Stadtparku - na svečanoj akademiji dodijelio i zahvalnice svima onima koji su godinama pomagali rad Napretka.U sklopu svečanosti, drugi dan, Središnja uprava održala je VIII. redovitu sjednicu u Beču, na kojoj je bilo riječi o radu Napretka uopće i tekućim pitanjima. U nedjelju, 25. listopada služena je sveta misa za Napredak, Napretkovce i sve izvan Domovine, koju je predvodio vlč. Luka Brković uz koncelebraciju vlč. Josipa Vajdnera i vlč. Franje Topića.