Završen sastanak u Aluminiju: Na dobrom smo putu da krenemo s nastavkom rada

15.07.2019
1/3

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i ministrica financija FBiH Jelke Milićević održali su sastanak s predstavnicima uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar Zdenko Klepić izjavio je u ponedjeljak da je Vlada FBiH na telefonskoj sjednici održanoj u petak donijela odluku o nastavku poslovanja Aluminija u okviru programa stabilizacije, što po njegovim riječima znači da u sljedećih šest mjeseci neće biti stečaja niti će netko moći blokirati račune Aluminija.

Klepić je to izjavio nakon sastanka predstavnika Uprave i Sindikata Aluminija s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević u sjedištu mostarskog poduzeća.

Predsjednik Nadzornog odbora dodao je da su proteklog vikenda obavljene neke analize mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje, a te analize su pokazale da je moguće pokretanje proizvodnje u pogonu ljevaonice u kratkom roku.

Klepić je istaknuo da su spomenute analize pokazale da postoji ekonomska opravdanost pokretanja proizvodnje u spomenutom pogonu, izrazivši nadu kako će vrlo brzo dio radnika Aluminija biti vraćen na posao.

https://www.hercegovina.info/vijesti/vijesti/gospodarstvo/nsz-aluminij-trazimo-primjerene-kazne-za-sve-one-koji-su-radili-nezakonite-radnje-166225#news_view

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović je zgradu Aluminija napustio nešto prije 10 sati bez izjave za medije.

Tagovi: aluminij
loading...