Vlada FBiH i službeno stala iza Aluminijeve inicijative o izmjeni carinskoga režima

aluminij, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Vlada FBiH, vlada Federacije BiH
...dopredsjednice Vlade i ministrice financija FBiH Jelke Miličević i ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermina Džindića, Vlada Federacije BiH jučer je i službeno podržala Aluminijevu inicijativu za ukidanje carinske stope na nelegirani aluminij.

Državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović jasno su, podržavši tu istu inicijativu na Okruglomu stolu, održanomu krajem prošloga mjeseca u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu, poručili kako Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni suvlasnik Aluminija, mora službeno stati iza te inicijative prije nego ona dođe pred Vijeće ministara BiH. Na tomu će tragu jučerašnji zajednički zaključak ministara entitetske vlasti i biti dostavljen Vijeću ministara, čime su zadovoljene sve pretpostavke za žurno donošenje privremene mjere o ukidanju postojeće carinske stope za razdoblje do kraja tekuće godine, ali i Odluke o njezinu ukidanju za cjelokupno razdoblje 2018. godine.

Podsjećamo, uvozom cca 25 tisuća tona toga nelegiranog metala s ruskoga tržišta na godišnjoj razini, Aluminij d.d. Mostar lako će i jeftino (koristeći plin u procesu pretapanja u ljevaoničkim pećima) povećati svoje proizvodne kapacitete za gotovo 40 posto, povećati državni izvoz za cca 55 milijuna US dolara, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu BiH s Rusijom i ostvariti izravan pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i mirovinski sustav, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje. Ukidanje te neaktivne carinske stope od 4,5 posto, koja čitav projekt čini nekonkurentnim, odnosno neisplativim, najmoćnijom je polugom za snažno ubrzanje Aluminijeva restrukturiranja, ali i za pokretanje državnoga gospodarstva i za osnaženje priljeva sredstava u državnu blagajnu.

Više podataka od Aluminijevoj inicijativi i o nelegiranomu aluminiju dostupno je na sljedećim poveznicama

Poveznica 1

Poveznica 2

Poveznica 3