FOTO  Visoko izaslanstvo Republike Azerbajdžan u službenomu posjetu Aluminiju d.d. Mostar

Aluminij Mostar, mostarski aluminij
...boravio je u posjetu Aluminiju d.d. Mostar, u sklopu širega posjeta Hercegovini i susreta s bitnim mjesnim političkim, znanstvenim i gospodarskim čimbenicima.

U službenoj izočnosti direktora Marija Gadžića, domaćinom u Aluminiju bio je izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove Dražen Pandža, sa suradnicima, a u brojnomu izaslanstvu ove energetski bogate kavkaske države s izlazom na Kaspijsko jezero isticali su se voditelj Misije diplomatskoga zastupstva Republike Azerbajdžan u BiH Elnur Guliyev, ravnatelj Ekonomskoga i kulturnoga središta Azerbajdžan-Crna Gora Seyran Mirzazada i koordinator za ozemlje Istočne Europe sa sjedištem u Beogradu (Srbija) Murat Türkoğlu.

Sastanku u Upravnoj zgradi Hercegovačkoga diva pribivali su i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. Nevenko Herceg, mostarski gradski poglavar Ljubo Bešlić, ministar trgovine u Vladi FBiH Zlatan Vujanović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, te nekoliko ministara i drugih predstavnika vlasti HNŽ-a i Zapadno-hercegovačke županije, zajedno s čelnicima nekoliko poduzeća i Turističke zajednice HNŽ-a.

Premda se glavnina vanjskotrgovinske razmjene između Azerbajdžana i BiH zasad zasniva na farmaceutskoj i na prehrambenoj industriji, veleposlanik se jako zanimao za Aluminijeve strateške planove, tražeći prostor za razmatranje mogućnosti uspostavljanja novih oblika suradnje dvaju država. Direktor Pandža upoznao ga je s tvorničkim poslovanjem, s Aluminijevim potrebama za postojanom i cjenovno prihvatljivom opskrbom energentima, kao i s vizijom o razvitku metaloprerađivačke industrije, s ciljem postizanja viših stupnjeva obradbe vrhunskoga mostarskog metala unutar tvorničkoga kruga Aluminija d.d. Mostar.