Veliki dobavljači u BiH obustavljaju isporuke Konzumu

prazne police

... predstavnici Konzuma, Leda, Velpra i Sarajevskog kiseljaka, niz velikih dobavljača već je obustavilo isporuke Konzumu, javlja Faktor.ba.

Tu se prije svega radi o velikim distributerima uključujući Ataco, Orbico i Megamix, doznaje faktor.ba od izvora bliskih Konzumu. Isporuke Coca Cole su također usporene.

- Pored distributera, drugi dobavljači poput Coca Cole puštaju robu po principu kreni-stani, nešto Konzum plati pa se nešto robe pusti, a ima nekih gdje to ide na neki drugi način kroz paralelne veze i "dealove" - navodi sugovornik faktora.

Ističe da je razlog za ovaj potez pojedinih velikih dobavljača taj da Konzum ne plaća već duži period, te da hrvatski lanac ima vlastitu logiku plaćanja.

- Pojedinim dobavljačima ne plaćaju nikako, a pojedinim i to pretežno hrvatskim dobavljačima s kojima sarađuju i u Hrvatskoj plaćaju usprkos svim problemima. S druge strane, raniji način upravljanja u Agrokoru a koji će nadam se promijeniti novi upravitelj Ramljak je bio takav da onaj tko je imao neku vrstu ličnog dogovora sa vlasnikom je imao prioritet za plaćanje. Ko ih stisne i ko im treba, oni plate - tvrdi izvor portala faktor.ba.

Ističe da dobavljači već duže vrijeme pokušavaju smanjiti izloženost prema Konzumu kroz povlačenje roba, obustavu isporuke i slične poteze.

- Neki dobavljači puštaju robu ali to je isto kao ruski rulet, puštaš i moliš Boga da to bude OK- kazao je naš izvor.