Uvode se posebne zračne 
linije iz Mostara u Tursku

zracna luka mostar
To jasno pokazuju i konkretni statistički podaci koji su izneseni pred zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH i u kojima stoji da se trgovinska suradnja s Turskom po pitanju izvoza poljoprivrednih proizvoda, mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, u 2004. godini povećala za više od 137 posto. Čak je po tom pitanju s Turskom BiH ostvarila suficit od 53, 7 milijuna maraka. Iako je po novčanim iznosima i dalje trgovinska suradnja BiH s Hrvatskom i Srbijom daleko veća u odnosu na Tursku, statistika ipak govori da je samo u 2004. godini uvoz u Hrvatsku iz BiH smanjen za više od 40 posto, ali se smanjio i izvoz roba iz Hrvatske u BiH za više od 15 posto.

BiH i izvoz

Podaci Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokazuju kako je Bosna i Hercegovina u prva tri mjeseca ove godine najviše izvozila u Njemačku, Italiju, Hrvatsku te Srbiju, a zabilježen je rast izvoza u Republiku Tursku od 73,05 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. I dalje se najviše uvozi iz Njemačke, Italije, Srbije, Hrvatske, Kine i Rusije, a najveći deficit zabilježen je s Kinom, Rusijom, Srbijom i Hrvatskom. Izvoz mesa u Tursku iz BiH u kontinuiranom je porastu. Prema tvrdnjama ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, "u odnosu na prošlu godinu porast je oko 300 posto". BiH u prvoj polovini već iskoristila kvotu od 1000 tona mesa koje može izvesti u Tursku. "Do sada ova kvota nikada nije bila u potpunosti iskorištena tijekom cijele godine", kazao je Šarović navodeći kako će upravo zbog ovoga BiH od Turske zatražiti povećanje ove kvote ili potpuno ukidanje ograničenja. Šarović je naveo kako se meso iz BiH u Tursku izvozi iz zračne luke u Sarajevu i u Banjoj Luci, a dnevno često idu i po dva zrakoplova mesa iz BiH za Tursku, tako da neke zračne luke u BiH sada praktično žive od kargo prijevoza mesa u Tursku. Zbog potražnje mesa iz BiH u Tursku, planiraju se otvoriti "zračne trgovačke linije" iz zračnih luka Tuzla i Mostar.

Bescarinski uvoz mesa

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako je izvoz mesa iz BiH znatno porastao otkad je turska vlada donijela odluku o bescarinskom uvozu bh. zamrznutog mesa i on je iznosio 14,005.253 KM samo za prva četiri mjeseca ove godine, dok je za cijelu 2014. izvezeno 20,130.195 KM. Još prije dvije godine meso iz BiH nije se moglo izvoziti u Tursku. Zabilježen je izvoz ostalih poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Tursku. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju kako su se od poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Tursku najviše izvozili ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuk, kemijski nemodificirani u vrijednosti od 58,41 mil. KM, kukuruz vrijedan 20,74 te pšenica i suražica 13,16 milijuna KM. Poljoprivredni proizvodi koji su se najviše uvozili iz Turske su agrumi, svježi ili suhi, u vrijednosti od 7,91 milijun KM, kruh, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi 6,11, te proizvodi od šećera, bez kakaa 5,72 mil. KM.

Vecernji list