FOTO  Usvojen Plan restrukturiranja Aluminija i osnovano društvo AL Trade d.o.o. Mostar

Aluminij Mostar

Mostar, zajedno s usvajanjem Statuta toga novog društva, potom o usvajanju Plana strateškoga restrukturiranja Aluminija, kao i Odluke o raspodjeli dobiti i pokriću gubitka. Također, većinom glasova nazočnih dioničara, odnosno njihovih zakonskih opunomoćenika, usvojena su godišnja izvješća Društva za 2014. i za 2015. godinu, koja uključuju financijska i izvješća revizora, potom izvješća Odbora za reviziju, te izvješća o radu Nadzornoga odbora za obje te godine.

Dioničari su, dakle, podržali viziju Uprave Aluminija o osnutku supsidijarnoga društva AL Trade koje će se, primarno, baviti trgovinom električnom energijom, kao ključnom i najskupljom ulaznom stavkom u procesu proizvodnje aluminija. Time Aluminij čini bitan iskorak u budućnost, u kojoj želi postati energetski neovisnom, čak i poželjnim trgovinskim partnerom i drugim potrošačima, za što je danas postavljena čvrsta osnova.

Nadalje, usvojen je novi Statut, u cijelosti usklađen sa zakonskim propisima, te donesene odluke o raspodjeli dobiti i pokriću gubitka, a za proces Aluminijeva oporavka od posebnoga je, gotovo sudbinskoga značenja današnje usvajanje Plana strateškoga restrukturiranja Društva, kojega je izradila Uprava i ponudila dioničarima na odobrenje. U cijelosti je odobren, a osim restrukturiranja poslovanja i organizacije rada, predviđa i cjelokupno financijsko restrukturiranje, kao i restrukturiranje zatečenih dugovanja i drugih dužničko-vjerovničkih odnosa, te svih naslijeđenih ugovora s kupcima i dobavljačima, na čemu Uprava danonoćno radi još od petoga dana mjeseca rujna, kada je ulogu prvoga čovjeka Aluminija preuzeo Mario Gadžić, pobijedivši na provedenoj natječajnoj proceduri upravo zahvaljujući svojoj viziji nužnoga restrukturiranja poslovanja Hercegovačkoga diva.

Sudionici u radu današnje skupštine, u redovitoj su proceduri danas razriješili dužnosti članove Odbora za reviziju Aluminija (Mirjana Radovanović, Dragana Parmać i Josipa Grbavac), imenovavši posebnom odlukom nove (Zoran Pinjuh, Dragana Parmać i Josipa Grbavac), te razriješili dužnosti neovisnoga revizora (Revizija K&P d.o.o. Mostar), također posebnom odlukom odmah imenovavši novoga (Ekus d.o.o. Široki Brijeg).