FOTO  Uspješno zaključena još jedna bogata godina u plodnomu radu Galerije Aluminij

aluminij, Aluminij Mostar, aluminij izložba, Galerija Aluminij
... kulturnih zbivanja i rekordnih 5700 posjetitelja, koliko ih je lani uživalo u djelovanju Aluminijeva kulturnog hrama u gradu na Neretvi.

Kako u samostalnoj organizaciji, tako i u suradnji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Maticom hrvatskom Mostar, Maticom hrvatskom Čitluk, Dubrovačkim ljetnim igrama, Galerijom Martino, Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne i s drugim kulturnim, umjetničkim i znanstvenim ustanovama, Aluminijeva je galerija Mostarce darivala s devet likovnih izložbi, dva dokumentarističko-povijesna fotografska postava, jednom humanitarnom izložbom fotografija, predstavljanjem pet knjiga i monografija, te jednom pjesničkom večeri.

- Svakako su najzvučnije bile samostalne izložbe vrhunskih hrvatskih autora Matka Trebotića i Tihomira Lončara, te splitska obiteljska likovna priča Josipa Botterija Dinija, Anamarije i Hrvoja Peruzovića, a i ove smo godine nastavili s razvijanjem prisne suradnje s dubrovačkim likovnim krugom, ugostivši samostalne postave Lukša Peke i Josipa Škerlja. Osobito sam ponosan i na postav stasaloga mostarskog autora mlađega naraštaja Željka Korena, ali i na izložbu kojom smo promovirali rad mlade hercegovačke slikarice vrijedne pozornosti Tamare Grbavac. U drugomu smo dijelu godine i zapjevali, s likovno-poetskom pričom o sevdahu srbijanske slikarice Ane Đorđević, a ugostili smo i zapaženoga mladog Dubrovčanina Tonka Tikvešu - osvrnuo se na prošlu godinu Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija d.d. Mostar, unutar kojega djeluje i Galerija Aluminij, kao najupečatljiviji oblik Aluminijeva društveno-odgovornog poslovanja, s besplatnim ulascima na sva zbivanja.

Posebno uspjelim, te za grad i cjelokupno podneblje osobito značajnim izložbama Juka je ocijenio dvije dokumentarističko-povijesne. Prva je izložba starih fotografija hercegovačkih urbanih središta, nazvana Muzej sjećanja, a druga je izložba umjetničkih fotografija pokojnoga Ćirila Ćire Raiča, otvorena u sklopu Mostarskoga proljeća, pod imenom Mostovi Mostara.

- Ljudi posebno emotivno reagiraju na ovakove postave, te nam se dva do tri tjedna trajanja izložbi pokažu nedostatnima, s obzirom na zanimanje javnosti, a to me čini ponosnim. Poklonici likovne umjetnosti, fotografskih zasvjedočenja i književnosti iz godine u godinu sve više prate rad Galerije Aluminij koja je izrasla u prepoznatljivo mjesto ugodnih mostarskih susreta s umjetnicima i njihovim djelima, tako da, svaki puta, na svečanostima otvorenja vidim i nova lica, ljude koji nam se potom vraćaju. K tomu, naše posebno hvala ide medijima koji neumorno prate ono što radimo i tako snaže naš konačan učinak - domeće Juka, odbacujući elitistički pristup organiziranjima kulturnih zbivanja koja su, otvorenim i prisnim pristupom prijateljske naravi, u Galeriji Aluminij približili javnosti zbog koje ta ustanova i postoji već 16 godina.

Uprava Hercegovačkoga diva, na čelu s direktorom Marijom Gadžićem, usvojila je i izvrsnim ocijenila Izvješće o radu Galerije Aluminij za 2016. godinu, odobrivši ujedno i Plan za 2017. koji je već ispunio gotovo 90 posto raspoloživih termina. Osobito zvučnima su najavljene izložbe Josipa Trostmanna (travanj) i Stipe Nobila (rujan), posthumna izložba aktova Frane Primorca (siječanj), hommage pokojnomu Vladimiru Puljiću (lipanj), velika izložba umjetnina iz Aluminijeva fundusa u povodu 20. obljetnice obnove rada Tvornice (ožujak), te veličanstvena proslava 40 godina stvaranja nenadmašnoga mostarskog hiperrealiste Marina Topića (studeni). Očekuje nas veličanstvena likovna godina.