Uskoro kućno ocarinjenje robe

carina, UIO, Sipa, carina

Kako bi znatno olakšali poslovanje brojnih gospodarstvenika u našoj zemlji koji svoju robu uvoze iz drugih zemalja, Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) priprema akte koji će regulirati lokalno ili kućno ocarinjenje robe pri uvozu robe.

Dozvolu za ovo prva kompanija u BiH bi trebala dobiti već na proljeće u godini koja nam slijedi.

Olakšice po uzoru na EU

Prema riječima Ratka Kovačevića, glasnogovornika UNO-a BiH, ova institucija nastoji uvesti nove olakšice za gospodarstvenike po uzoru na europske zemlje, jer u Europskoj uniji se otprilike 95 posto svih ocarinjenja radi po pojednostavljenim carinskim procedurama.

Poslovanje brojnih tvrtki će olakšati uvođenje lokalno ili kućno ocarinjenje pri uvozu robe u smislu da će se kompletna carinska procedura obavljati u krugu njihove tvrtke. Prilikom uvoza roba u BiH, nakon graničnog prijelaza kamioni s natovarenom robom, tvrtki koje budu imale odobrenje za ovo ocarinjenje, moći će ići izravno u krug tvrtke.

"Neće biti potrebno da idu u carinske terminale te da tamo gube vrijeme te da plaćaju carinski terminal koji dnevno košta 40 maraka", naglasio je Kovačević. On objašnjava kako će također one tvrtke koje budu koristile lokalno ili kućno ocarinjenje robe pri uvozu biti znatno u prednosti samim time što će uštedjeti dosta novca i vremena. Sve ono što se do sada obavljalo u carinskom terminalu, sada će se moći obavljati u uredima tvrtki te će se s time pojednostaviti dosadašnja procedura ocarinjenja robe.

Stupanj povjerenja

Kako kaže Kovačević, riječ je o jednom od najsloženijih pojednostavljenih carinskih procedura jer praktično prilikom uvoza robe se obračunavaju i plaćaju uvozne naknade.

"Naravno da ovdje mora postojati visoki stupanj povjerenja između UNO-a BiH i potencijalnog poreznog obveznika koji će dobiti to, s obzirom će se raditi sve u krugu tvrtke te će se tu vršiti obračun naknada", zaključio je Kovačević. U UNO BiH se koristi nekoliko pojednostavljenih procedura pri ocarinjenju robe, a jedna od njih je lokalno ocarinjenje pri izvozu roba, na čemu se radi već godinu dana. Do sada je, kako se kaže u UNO BiH, izdano 16 odobrenja za kućno ocarinjenje pri izvozu roba. Tu su još nekoliko pojednostavljenih carinskih procedura koje se već duže vrijeme koriste u BiH, jedna od njih je status ovlaštenog izvoznika, odnosno tvrtke na računima mogu potvrditi da je riječ o robi s porijeklom iz BiH bez ograničenja vrijednosti. Pojedina poduzeća također koriste i takozvanu "Nepotpunu carinsku prijavu", odnosno mogućnost da se obavi određena carinska procedura iako u danom trenutku ne postoje svi potrebni originalni dokumenti, s obvezom da se originalni dokument, koji iz određenog razloga nije bio dostupan prilikom obavljanja carinjenja, naknadno dostavi. Podsjetimo da je Uprava je u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH također započela s primjenom carinskih dokumenata ATA karneta i TIR karneta, što je našim gospodarstvenicima donijelo nove pogodnosti: smanjenje troškova i jednostavnije procedure na svim granicama.

Piše: M. Šagolj / Dnevni list