Uprava Aluminija demantirala Avaz: Nije istina da skrivamo izvješća od Vlade FBiH

aluminij, aluminij, aluminij, prodaja, aluminij, izraelski investitor, aluminij, izborni zakon, vlada bih, pregovori, aluminij, radnici, teška situacija

Odbacujemo pisanje Dnevnog avaza od 16. listopada 2019. objavljeno u članku naslova „Uprava Aluminija već 5 mjeseci krije izvještaj“, s obzirom da tekst sadrži neistine o tome kako se skrivaju izvješća zatražena od Vlade Federacije BiH.

aluminij

Naime, uz malo truda lako se može provjeriti kako je evidentno da je Vladi FBiH traženo izvješće dostavljeno, a to je vidljivo iz akta, naš broj 04-2377/2019, zaprimljenog u FMERI-ju 7.8.2019. godine.

Osim navedenog, predmetna izvješća su prezentirana i Nadzornom odboru Društva sukladno Zakonu o gospodarskim društvima u FBiH, na sjednici održanoj 28.8.2019., a NO sačinjavaju i trojica članova uime Vlade FBiH. Potom su Vlada FBiH i nadležno ministarstvo, sukladno istome zakonu, predmetno izvješće razmatrali i na Skupštini Društva Aluminij, održanoj 23.9.2019.

Tim prije smo razočarani pisanjem najtiražnijeg lista u BiH, budući smo i ranije demantirali slične napise, temeljene na proizvoljnim tumačenjima informacija iz izvora koji se ne navode, kao što je to slučaj i u spomenutom članku.

S obzirom na sugestivan ton i zaključke koje Avazov tekst nedvosmisleno plasira javnosti, ne možemo se oteti dojmu da se radi o smišljenom potezu kako bi se nanijela šteta ugledu naše kompanije, osim ako je autor teksta zloporabljen od strane njegova ''izvora''.

Nadalje, kao što je to svugdje u novinarstvu uobičajeno, informacije s kojima, kako navode, Avaz raspolaže – nisu provjerili kod druge strane, odnosno naveli mišljenje i činjenično stanje iz naše kompanije. Važno je pritom napomenuti kako smo već ranije na novinarska pitanja jasno i nedvosmisleno odgovorili da se suradnja s Vladom FBiH odvija upravo na način da se njima, kao i ostalim dioničarima, redovito dostavljaju izvješća, s ciljem da se zajednički pronađe rješenje i izlaz iz trenutne situacije, a ne, kako navode, da se bilo što zataji.

Osim toga, navodi se i kako Uprava Društva Aluminij ne želi investitore iz Dubaija, premda su svi relevantni mediji, uključujući i Avaz, objavili kako su potencijalni investitori iz jedne arapske tvrtke 10. listopada primljeni u Aluminiju na poslovne razgovore. U tom kontekstu još jednom ističemo kako je Uprava Društva dosad primila sve zainteresirane potencijalne investitore, bez iznimke, a svima su dostavljena i zatražena izvješća i dokumenta, sukladno zakonskim propisima.

Špekulacije o tome kako su “pojedini članovi Uprave sada sve resurse usmjerili na ulazak partnera iz Kine i Izraela“, također nemaju smisla ni utemeljenja, jer o eventualnom ulasku strateškog partnera u Aluminij d.d. Mostar mogu odlučivati isključivo vlasnici tvrtke.

Na kraju pozivamo sve medijske kuće da, pišući o Aluminiju Mostar, uspostave komunikaciju i s našom stranom kako ne bismo dolazili u ovakve situacije, stoji u priopćenju Uprave Društva Aluminij d.d. Mostar.