Ulogom od 100 € možete postati dioničar u tvrtki Mate Rimca

Mate Rimac

Greyp Bikes, tvrtka Mate Rimca koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala i sestrinska tvrtka Rimac Automobila, kreće u javnu ponudu digitalnog tokena.

Točnije, od ponedjeljka 23. rujna Greyp pokreće crowdfunding kampanju u kojoj svaki zainteresirani ulagač, za minimalan ulog od 100 eura, može postati vlasnik udjela u Rimčevoj tvrtki Greyp i stajati uz bok Porscheu koji tamo drži udio od 11 posto. Iz Rimčeve tvrtke napominju da ulagač time ostvaruje pravo glasa u upravljačkim odlukama kompanije i pravo na isplatu dividende.

Kako je objasnio Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, njihova javna ponuda tokena, odnosno Equity Token Offering (ETO), među prvim je takvim modelima prikupljanja sredstava u svijetu. Nije klasično izlistavanje na burzi jer ide preko blockhain tehnologije, ali nije ni ICO (Initial Coin Offering) verzija crowdfunding u kripto-svijetu koja je zadnjih godina bila izrazito popularna, piše Novac.hr.

Naime, za razliku od ICO-a, u kojem investitor ne stupa ni u kakav pravni odnos s kompanijom, u ETO-u investitor postaje dioničar tvrtke i ostvaruje ista prava. Stoga investitiori u Greyp ne mogu biti anonimni kao što to mogu ulagači u ICO-u.

Procedura funkcionira u nekoliko etapa. Prva je identifikacija potencijalnog ulagača na njemačkoj platformi Neufund gdje će morati ostaviti svoje podatke. Platforma je to slična Kickstarteru gdje će nakon procesa “white listinga” u kojem će ulagači iskazati svoj interes, odnosno predbilježiti se za za kupovinu tokena bez obveze, kreće privatna prodaja u kojoj će samo oni moći sudjelovati. Oni koji sudjeluju u privatnoj kupovini tokena ostvaruju popust od 10 posto. Ako se svi tokeni ne prodaju u privatnoj kupovini nakon dva tjedna kreće javna prodaja tokena.

Na taj način Greyp, čija je trenutna valuacija 45 milijuna eura, cilja prikupiti pet milijuna eura investicija. Tako će osim u eurima, investitor moći plaćati i u kriptovaluti Ether, a u istoj kriptovaluti isplaćivat će se dividenda. Na raspolaganju je tek 30 dionica, a jedna je dionica ekvivalent milijunu tokena čija je cijena 0.161870 eura. Minimalno ulaganje je 100 eura.