Udruženje poljoprivrednika u BiH odustaje od prosvjeda zbog postignutog dogovora sa Vladom FBiH

Prosvjed poljoprivrednika

... poljoprivrednika, vodoprivrede i šumarstva i federalnom Vladom.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Udruženja poljoprivrednika u BiH i drugih poljoprivrednih udruženja, Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bilo je riječi o "isplati poticaja za poljoprivrednu proizvodnju 2010-2011".

"Stav udruženja u većini je bio suglasan i našem razmišljanju da se sredstva planirana za poticaje u 2011. godine u iznosu od 54 000 000 maraka ne smiju oštetiti i uzeti iz proizvodnje u 2011. godine, te da se ne smije dovoditi u pitanje isplata i opstojnost poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini, zbog bilo kojih drugih pitanja ili neriješenih problema iz prošlosti", kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić.

Na sastanku je zaključeno kako su u roku od osam dana mora objaviti program i naputak za ostvarivanje novčanih podrški za 2011. godinu te da se prva dva kvartala u svim proizvodnjama za to obračunsko razdoblje isplate najkasnije do kraja narednog mjeseca.

Također, zaključeno je kako će se krenuti u intenzivno pregovaranje i usuglašavanje za način i rok isplate vladinih obveza prema poljoprivrednicima za zaostatke iz 2010. godine, od kojih, kako je istaknuo Pejić, "nikada ni u kojoj varijanti ne možemo odustati uzimajući u obzir zakonske propise i obveze Vlade FBiH".

On je dodao kako je zadovoljan postignutim dogovorima te da vjeruje u dosljednost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerke Ivankovića Lijanovića i Vlade FBiH zbog čega su i odustali od današnjih prosvjeda.

Inače, Seljački savez Federacije BiH u koordinaciji s federalnim i županijskim poljoprivrednim udruženjima najavio je za danas mirne prosvjede te blokadu prometnica i graničnih prijelaza.

Fena