Udruga UPPA skreće pozornost na ozbiljnu ugroženost aluminijske industrije u BiH

aluminj
...predsjednika imenovan Zoran Raspudić iz Aluminija d.d. Mostar. Inače, uz jedinoga bosanskohercegovačkog proizvođača ovoga metala, mostarski Aluminij, članovima UPPA BiH su i velike prerađivačke tvrtke Alpro Vlasenica, Athabasca Investment Tomislavgrad, Fe-Al Mostar, Feal Široki Brijeg, Jajce Allow Wheels, Presal Extrusion Široki Brijeg, Interkomerc Mostar, TMD AGS Gradačac i TT Kabeli Široki Brijeg. Ranije preuzete obveze spriječile su predstavnike tvrtke TMD AGS i TT Kabeli sudjelovati u radu današnje skupštine.

Skupština je održana u Upravnoj zgradi Aluminija, a izravan povod okupljanju nositelja ove gospodarske grane iz metalnoga sektora BiH su mjere koje je usvojila Europska unija, a tiču se carinskoga režima za uvoz aluminija u zemlje članice EU-a, kao i aktualno ozbiljno pogoršanje stanja s poslovanjem Aluminija d.d. Mostar, kao kralježnice cjelokupne aluminijske industrije u BiH. Članice UPPA kane ostvarili intenzivnu komunikaciju s Vladom FBiH (poglavito s Ministarstvom energetike, rudarstva i industrije), Vijećem ministara BiH (poglavito s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), te Gospodarskom komorom FBiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, kao i sa srodnim udrugama u Republici Hrvatskoj i u drugim zemljama iz okružja.

- Članice UPPA svjesne su ozbiljnosti trenutka u kojemu se nalazimo i kane izvršiti nužan pritisak na sva mjerodavna državna tijela i institucije kako bi se ublažilo i pokušalo otkloniti učinke ovih opasnih mjera EU-a koje prijete uzdrmati metalni sektor BiH. Također, podržale su i opravdane Aluminijeve zahtjeve prema entitetskoj vlasti u FBiH da se neodgodivo donese strateške odluke za spašavanje Aluminija kroz reorganizaciju i preustroj niza nelogičnosti na polju domaćega elektroenergetskog sektora, poreznih, fiskalnih i parafiskalnih nameta i niza naknada koje guše domaću industriju - poručio je novoimenovani predsjednik UPPA BiH Zoran Raspudić.

Inače, snaga i značaj ove udruge ogleda se u proizvodnji i preradi otprilike 200.000 tona aluminija godišnje, ostvarivanju milijardu KM prihoda i 700 milijuna KM vrijednosti izvoza godišnje, zapošljavanju više od 2000 radnika, te godišnjemu uplaćivanju 50 milijuna KM državi na ime poreza. O članicama UPPA izravno ovisi više od 40.000 ljudi, kroz njihove i zaposlenike njihovih 3500 kooperanata u BiH i dodatnih 1500 poslovnih partnera izvan BiH, a na ovu je industrijsku granu vitalno naslonjena stabilnost Luke Ploče u RH, te željezničkoga i cestovnog teretnog prometa u BiH, kao i financijska i socijalna stabilnost BiH, kroz stabilnost zdravstvenoga, mirovinskog i potrošačkog sustava.