U petak počinje gradnja novog mosta na Savi kod Gradiške

izgradnja mosta, sava, Gradiška

Gradnja novog mosta na Savi kod Gradiške koji će povezati Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom počinje ovog tjedna, najavio je direktor tvrtke "Autoceste Republike Srpske" Dušan Topić kako ga u utorak citiraju lokalni mediji.

Topić je za banjolučki list "Glas Srpske" kazao kako je svečanost na kojoj će se obilježiti početak radova na ovom važnom infrastrukturnom projektu zakazana za petak a dolazak je uz ostale dužnosnike najavila i Violeta Bulc, europska povjerenica za transport.

"To pokazuje i njihovu (EU) potporu gradnji mosta na Savi", kazao je Topić.

Novi most bit će izgrađen na trasi autoceste koja od granice s BiH vodi ka Banjoj Luci odnosno Doboju. Njegovom gradnjom otklonit će se sadašnje usko grlo koje u međudržavnom graničnom prometu predstavlja stari most koji sada sva vozila usmjerava kroz centar Gradiške na bosanskohercegovačkoj obali Save pa su tamo redovita zagušenja u prometu.

Na bosanskohercegovačkoj strani granice već je izgrađen i novi carinski terminal no on neće imati uporabnu vrijednost sve do izgradnje mosta što se očekuje u razdoblju od 30 mjeseci, prenosi portal N1.

Novi most na Savi zajednički je projekt Hrvatske i BiH a gradit će ga konzorcij kojega čine "Đuro Đaković- montaža" i "Zagreb-montaža" te "Integral inženjering" iz Laktaša.

Gradnja će stajati 23,49 milijuna eura a projekt predviđa da na hrvatskoj strani bude izgrađena i nova prometnica koja će biti poveznica s autocastom Zagreb-Lipovac.

Kada bude izgrađen novi most on će značiti uspostavu najbrže i najkraće cestovne veze od Zagreba prema Banjoj Luci ali i Sarajevu autocestom koja je izgrađena do Doboja a bit će povezana s autocestom na koridoru V c koja treba povezati Budimpeštu i Ploče.