U Konzumu i Velpru bez posla ostalo oko 300 radnika, Ledo i Kiseljak zasad stabilni

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika

Od ukupno deset tvrtki, u njih sedam Agrokor je većinski vlasnik, piše Večernji list BiH.

Prema informaciji koja se našla pred ministrima u Vladi, hrvatski koncern je, nakon dodatnih zaduženja, započeo izmirivati obveze prema dobavljačima. Preciziran je i rok od 60 dana u kojem će se ubuduće izmirivati obveze. Probleme u poslovanju u FBiH imaju trgovinski lanci Konzum i Velpro, dok čitlučki Ledo i Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka posluju stabilno, saznanja su tima Vlade FBiH koji prati stanje.

Prema podacima koje su prikupili, od početka godina bez posla je u FBiH ostalo 300 radnika Konzuma i Velpra, a procjene su da će ih do kraja godine ostati još 500. Uz informaciju o stanju u tvrtkama koje su u vlasništvu Agrokora u FBiH, Vlada se posebnim zaključkom obvezala i dalje pratiti stanje u ovim tvrtkama te je zadužila resorna ministarstva pratiti aktivnosti i poduzimati mjere u cilju zaštite dobavljača i zaposlenika.

Podržan je i prijedlog za formiranje tima za praćenje stanja vezanog uz Agrokor na državnoj razini. Vlada je, uz to, utvrdila i prijedlog Zakona o borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u FBiH. Jedna od izmjena odnosi se na izmjenu riječi "potvrđene" riječju "podignute" optužnice.

Korekcija je urađena jer postoje naznake kako pojedini suci u praksi ne postupaju u odgovarajućim predmetima na osnovi ove odredbe, odnosno ne u smislu odlučivanja o dostavljenom optužnom prijedlogu.

Izmjena omogućava izbjegavanje takve prakse i definira postupanje u smislu potvrđivanja odnosno odbijanja optužnog prijedloga. Odlukom Vlade izmijenjena je uredba o postupku verificiranja potraživanja i gotovinskih isplata po osnovi računa stare devizne štednje u FBiH.

Ovom odlukom rok za podnošenje zahtjeva produljen je do 30. rujna ove godine, a Agencija je dužna završiti postupak verifikacije najkasnije do 31. prosinca. Usvojeno je i izvješće o poslovanju Lutrije BiH za 2016. te dana suglasnosti na odluku o raspodjeli dobiti i na plan poslovanja.

Lutrija BiH je lani ostvarila ukupan prihod od gotovo 30 milijuna KM , od čega se na prihod od igara na sreću odnosi 28,7 milijuna KM, ili 97,1%. Odlukom Vlade dobit Lutrije od 510.449 KM bit će, prema prijedlogu Nadzornog odbora, raspoređena za investiranje i razvoj. Vlada je usvojila i četiri programa raspodjele transfera iz nadležnosti Ministarstva kulture.