U Hercegovini posađeno skoro 30 milijuna sadnica smilja, pad otkupne cijene već na ljeto?

smilje, ulje, smilje, Hercegovina, Tomislavgrad, smilje, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, smilje, Hercegovina, ulje, smilje, cijena, smilje, sadnja, smilje, Hercegovina, smilje, poziv, Mostar, smilje, žetva, smilje, Hercegovina, smilje, berba, smilje, ŽZH, smilje, ubrano smilje, cijena, Istočna Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, smilje, žetva, Hercegovina, smilje, Čapljina, smilje, ubrano smilje, smilje, Hercegovina, smilje, svjetski brand , Hercegovina, smilje, smilje, niske temperature, šteta, smilje, ubrano smilje, Hercegovina, smilje, zaplijenjeno smilje, ubrano smilje, Buna kod Mostara, smilje, Hercegovina, smilje, ubrano smilje, smilje, ubrano smilje, smilje, cijena, smilje, hercegovačko smilje, ubrano smilje, sastanak, smilje, ubrano smilje
...ali i velike investitore u Hercegovini da uđu u ovaj posao, odlazi u prošlost. Naime, prema procjenama hercegovačkih otkupljivača smilja, u idućim berbama očekuje se još niža cijena po kilogramu smilja nego što je to bilo prošle godine kada su otkupljivači za kilogram zelene mase plaćali od 3 do 3,50 KM. Iako službeno još nije formirana cijena, za očekivati je da bi ona u idućoj berbi mogla biti od dvije do dvije i pol konvertibilne marke. Da će cijene zelene mase padati, mišljenja su i u novoosnovanoj Grupaciji proizvođača i prerađivača smilja.

Tržište ulja

"Teško je sada govoriti o cijeni, međutim, realno je da zbog velikih količina nasada, i činjenice da većina njih upravo ove godine dolazi na puni rod, dođe do pada cijena zelene mase", kaže predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović. Naglašava kako će se ova grupacija potruditi zaštititi cijenu zelene mase, no sve će u konačnici ovisiti o tržištu ulja, odnosno njegovoj cijeni, ali i potražnji na inozemnom tržištu. "Svi oni koji su ušli u ovaj posao znaju da cijena sirovine varira i ovisi o cijeni krajnjeg proizvoda, u ovom slučaju o cijeni ulja. Međutim, važno je spomenuti da je sve više od 1 konvertibilne marke po kilogramu zelene mase za plantažere isplativo", navodi Dujmović. Većoj otkupnoj cijeni zelene mase u predstojećim berbama u prilog ne ide ni činjenica kako se trenutačno u Hercegovini nalaze velike količine zaliha ulja od smilja. Riječ je, kako kaže Dujmović, o oko tri tone ulja.

Vecernji list