U FBiH blokirano 37 dioničkih društava

porez, inspekcija, Čitluk, Međugorje, blokada, javna poduzeća, inspekcija, porez, Hercegovina, Midhat Arifović, Porezna uprava, Porezna uprava, inspektori, uskok, utaja poreza, inspekcija, federalna inspekcija, Sportska inspekcija, Porezna uprava, Porezna uprava, porezni obveznici, porezni dug, Međugorje, porez, inspektori, inspekcija, Porezna uprava, inspektori, inspekcija, zapečaćeni objekti, Zakona o fiskalizaciji, Porezna uprava FBiH, Porezna uprava FBiH, rad na crno
Ariva/Ilustracija
Ova informacija potvrđena je za Dnevni avaz u Komisiji za vrijednosne papire FBiH, čiji je rad već duže vrijeme blokiran. Naime, zbog sudskih presuda, osporen je rad članova Komisije, čiji je mandat istekao još 2009. godine, piše Dvnevni avaz.

Dodatni problem

Samim tim, pored upisa u registar upravljačkih struktura poduzeća i institucija, praktično je zaustavljeno i odobravanje emisija vrijednosnih papira, povećavanje i smanjivanje osnovnog kapitala banaka i dioničkih društava te izdavanje dozvola za njihov rad.

Među 37 društava koja su u proteklom razdoblju uputila Komisiji zahtjeve za upis članova nadzornih odbora, nalaze se i ključne federalne institucije, javna i privatna poduzeća, banke i osiguravajuće kuće.

Na popisu, između ostalih, nalazi se Registar vrijednosnih papira FBiH, institucija koja je zadužena da, prema odobrenju Komisije, vodi registraciju gospodarskih subjekata, održava podatke o vrijednosnim papirima te da izrađuje listu dioničara.

Njen rad blokiran je do daljnjeg zbog činjenice da nema pravovaljan Nadzorni odbor.
I Nadzorni odbor Fabrike duhana Sarajevo ne može početi s radom sve dok ga Povjerenstvo ne upiše. Dodatni problem FDS-a je to što se vodi spor zbog različitog tumačenja Odluke o imenovanju članova NO-a, i to zbog toga što su izabrana dva različita sastava ovog odbora.

Aktualni saziv

Na upis članova nadzornih odbora čekaju i poduzeća s većinskim državnim kapitalom, kao što su "Unis" d. d. Sarajevo te Konfekcija "Borac" Travnik. Na popisu su i poduzeća poput "Hidromontaže" Sarajevo, "Tvornice alata Goražde", "Napretka" Tešanj, MLIN-a Ustikolina, GP "Put" Sarajevo.

Također, na popisu je i nekoliko banaka te osiguravajućih društava, poput "NLB banke" Tuzla, "Vakufske banke" i "GRAWE osiguranja".

Inače, pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH 29. listopada ponovo će se naći autentično tumačenje Zakona o Komisiji za vrijednosne papire FBiH, prema kojem aktualni saziv Komisije, u kojem su Hasan Ćelam, Milorad Rajlić i Matej Živković, može nastaviti s radom sve dok ne bude imenovan novi.

Intervencija stranaca

Zbog moguće blokade rada određenih banaka, u proteklom razdoblju intervenirale su i pojedine međunarodne organizacije u našoj državi. Njihovi predstavnici održali su niz sastanka s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) te s čelnicima Parlamenta FBiH.