Tečaj eura na najnižoj razini prema dolaru

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Eurom se tako trgovalo po 1,3110 dolara, što je njegova najniža razina od rujna 2013. Tečaj dolara istodobno je dosegnuo najvišu razinu prema košarici drugih značajnih valuta od srpnja 2013. godine. Njime se također prvi puta u osam mjeseci nakratko trgovalo po 105 jena. U fokusu je ulagača ovotjedno redovno mjesečno zasjedanje ECB-a i tiskovna konferencija koju tržišta budno prate u potrazi za signalom je li čelnik Mario Draghi bliže odluci o pokretanju kvantitativnog ublažavanja monetarne politike radi potpore posustalom gospodarstvu eurozone.

Najnovije slabe vijesti iz gospodarstva eurozone dale su dodatni poticaj očekivanjima novih mjera. Riječ je o ovotjednom izvješću londonskog Markita koje je pokazalo najveći pad tvorničke aktivnosti u Francuskoj u posljednjih 15 mjeseci, kao i da su tvornice u eurozoni tek neznatno podigle cijene u prošlom mjesecu.

"Nova niska razina tečaja eura nije samo vezana uz ECB. Tu je i dolar koji je rastom nadmašio čitav niz valuta razvijenog svijeta", kazala je Jane Foley, valutna strateginja u Rabobanku u Londonu. Dodala je pritom da podršku dolaru pružaju pojačana očekivanja da bi ECB mogao olabaviti monetarnu politiku i da će japanska središnja banka uvesti novi krug kvantitativnog ublažavanja monetarne politike. Za daljnje smjernice ulagači će pratiti nove pokazatelje iz američkog industrijskog sektora koji bi mogli ponuditi daljnju potvrdu poboljšanja stanja u gospodarstvu i istaknuti razlike između gospodarstva SAD-a i onog eurozone.

Na strani gubitnika danas su bile i druge europske valute. Tako su funtu pritisnuli rezultati ankete koji su pokazali jačanje potpore odcjepljenju Škotske od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu koji se planira za drugu polovinu ovoga mjeseca. Funta se tako spustila i do 1,6518 dolara, nedaleko najniže razine u pet mjeseci od 1,6501 dolara. Dolar je dosegnuo i najvišu razinu prema švicarskom franku od studenoga 2013. nakon što su novi pokazatelji iz Švicarske pokazali stagnaciju gospodarstva. Njime se tako trgovalo po 92,12 švicarskih centima.

Hina