Švicarski franak u odnosu na marku ojačao čak 32,9 posto

lažne diplome, Livno, federacija, kredit, Zakon, korupcija, kune, marke, euri, zlouporaba položaja, Vlada ZHŽ, zdravstvo, Novac, trošenje, termiti, mravi, banke, Novac, krediti, banke, ugovori, raskid ugovora, franak, konvertabilna marka, Novac, krediti, pranje novca, hercegovac, plaća, euri, dug, vanjski dug, krediti, švicarski franak, lažna diploma, BIH, prijava, gastabajter, ljetovanje

Prema podacima Centralne banke BiH, u posljednjih godinu dana franak je u odnosu na konvertibtinu marku ojačao 32,9 posto ih za 46 feninga, a u usporedbi  s tečajem na kraju 2010. za 19,4 posto  ili 30 feninga.

Srednji  tečaj franka danas iznosi 136 maraka. Od početka ovog mjeseca, kada je srednji tečaj franka bio 1,71 KM, švicarska valuta je u odnosu na marku ojačala 9,2 posto ili za 16 feninga, saznaje Srna u Službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH. Franak je u proteklih godinu dana ojačao 31 posto prema euru, odražavajući strah ulagača od eskalacije dužničke krize u eurozoni. U četvrtak ujutro franak je na ciriškom tržištu oslabio prema euru, kliznuvši  na 1,0398 franaka za euro. Pravne i fizičke osobe u BiH podigle su ukupno 672,7 milijuna KM kredita izraženih u švicarskim francima, od čega u Republici Srpskoj 268.7 milijuna KM, a u Federaciji BiH 404 milijuna KM.

Građani  su se odlučivali na ovaj korak jer su bile povoljnije kamatne stope nego kod kredita u eurima, ali zbog rasta franka, koji se po vrijednosti gotovo izjednačio I s eurom, rate dužnicima su se udvostručile.

Mnogi  danas poslije dvije godine otplate duguju bankama, primjerice, tisuće eura vise nego što su uzeli. Centralna banka Švicarske najavila je prije dva dana da u promet ubacuje nove količine franaka tako što će podići dopuštena prekoračenja kreditnih linija. VL