Stočari iz BiH: Hrvatska nam je objavila mljekarski rat

Stočari iz BiH su, naime, uvjereni kako hrvatske vlasti plasiraju informaciju da je aflatoksin pronađen i u mlijeku iz BiH kako bi sanirao štetu koja je prouzročena hrvatskim mljekarskim kompanijama. Press piše da je potražnja za mlijekom iz BiH u Hrvatskoj u zadnjih deset dana, otkad je kvaliteta domaćeg mlijeka dovedena u pitanje, porasla za čak 30 posto.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS kaže da je očigledno da u spomenutoj priči nešto ne štima, jer hrvatske vlasti, prema njegovim riječima, nisu još obavijestile nadležne u BiH da je mlijeko neispravno.

"Da je to istina, već odavno bi stigao službeni dopis u Kancelariju za veterinarstvo BiH da domaće mlijeko nije u redu. Na ovaj način žele nam podmetnuti kukavičje jaje i svojim potrošačima staviti do znanja da su proizvodi iz BiH štetni, što apsolutno nije točno", kaže Usorac.

Usorac tvrdi da se krave u BiH, za razliku od hrvatskih, hrane na prirodan način i zdravom hranom, bez primjene kemijskih supstanci.

"Svima je u regiji jasno da je naše mlijeko jedno od kvalitetnijih. Hrvati se jednostavno ne mogu pomiriti sa činjenicom da je objelodanjeno da njihovo mlijeko ne valja pa žele istu muku i nama natovariti na vrat. Smiješno je da je hrvatski ministar u javnost izašao s pričom da su analize potvrdile prisustvo aflatoksina u mlijeku iz BiH, a da prije toga nije o tome obavijestio nadležne institucije u BiH", kaže Usorac.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH potvrđeno je da ih nitko nije kontaktirao, iako je Hrvatsko to, kako kažu, obvezna učiniti ako je u mlijeku pronađen aflatoksin. Također, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH poručuju kako u zadnjih sedam dana niti jedna pošiljka mlijeka iz BiH nije vraćena s granice.

Podsjećamo, ministar Tihomir Jakovina na press konferenciji je kazao da je analiza u Beču pokazala prisustvo kancerogenog aflatoksina u mlijeku koje proizvodi "Mlijekoprodukt" iz Kozarske Dubice. Povećana koncentracija aflatoksina ujedno je pronađena u čak 11 od 15 uzoraka domaćeg, hrvatskog mlijeka.