Stigla ponuda za Aluminij: 200 milijuna eura, gradnja elektrane i povratak radnika?

Aluminij
Hercegovina.info

Kinesko-izraelski konzorcij dao je jučer svoju ponudu za mostarski Aluminij i predstavnicima Vlade FBiH i mostarske kompanije prezentirao plan ponovnog pokretanja proizvodnje, piše Dnevni list.

Navodno zbog opsežnog materijala Vlada jučer nije bila u mogućnosti razmatrati ponudu tog konzorcija, te će to učiniti na jednoj od slijedećih sjednica.

Prema neslužbenim informacijama iz izvora bliskih Vladi FBiH, na koji se poziva ovaj list, konzorcij je ponudio ulaganje od oko 200 milijuna eura, izgradnju posebne elektrane za Aluminij kao dugoročno rješenje opskrbljivanja električnom energijom, otvaranje pogona za rad na završnim proizvodima od Aluminija, te povratak svih radnika na svoja radna mjesta u roku od godinu dana.

Navodno, u ponudi se nalazi i prijedlog za subvencioniranjem dijela cijene električne energije dok elektrana ne bude izgrađena.

Očekuje se da bi Vlada FBiH slijedećih dana mogla detaljnije razmatrati tu ponudu, ali i ponudu arapske kompanije "WAQT Trade LLC", koja će navodno uskoro dostaviti i svoju ponudu. Sada nastupa vrijeme eventualnih pregovora, a na potezu je Vlada Federacije.

Podsjetimo, mostarski "Aluminij" isključen je s napajanja električnom energijom još 10. srpnja ove godine. Od tada je uz otpremnine otpušteno 500 radnika, dok ih 390 na sniženim primanjima čeka sudbinu pregovora sa spomenutim potencijalnim investitorima. Ukoliko ne dođe do dogovora s investitorima, tih 390 zaposlenika će također dobiti otkaz uz otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj, što će u biti značiti konačni kraj posrnulog giganta.

Financijska policija već dva mjeseca češlja poslovanje kompanije u posljednjih pet godina, a županijsko tužiteljstvo u Mostaru provodi više istraga vezano za eventualno počinjeni kriminal. Međutim, konkretni rezultati istraga javnosti su zasada nepoznati. Ono što je poznato da je više osoba saslušano u svojstvu svjedoka.