FOTO  Startup Weekend u Mostaru privukao veliki broj mladih ljudi

Startup Weekend
Startup Weekend je do sada organiziran u preko 30 zemalja i više od 100 gradova svijeta, a Mostar ga organizira po drugi puta.

Startup Weekend traje od petka do nedjelje ili 54. sata, a danas ga je posjetila ekipa našeg portala, te smo se na licu mjesta uvjerili koliko je ovaj događaj važan za mlade poduzetne ljude iz našeg grada, regije, ali i puno šire.

O Startup Weekendu smo razgovarali sa ljudima koji vode ovaj projekat i evo što su rekli za naš portal HERCEGOVINA.info.

Željko Matković, prvi koordinator u INTERA Tehnološkom Parku.

"Za ovaj vikend smo organizirali Startup Weekend po drugi puta u Mostaru, prvi se održao u kolovozu 2014. godine. Cilj je okupiti mlade zainteresirane za rad sa poslovnim idejama koje su pune pozitivne energije, i da da oni za 54 sata pokušaju odraditi što više na toj ideji i što prije je realizirati. Ovaj puta imamo prijavljena 44 sudionika, koji su svih nacionalnosti i dolaze iz SAD-a, Švicarske, Kanade, Indije, Hrvatske, Srbije i naravno BiH. Dosta smo ponosni na skupinu koju smo uspjeli ovdje prikupiti. Događaj je počeo u petak kada su se odabrale ideje, u subotu i nedjelju se radi na razradi tih ideja, a u nedjelju navečer kreće predstavljanje tih ideja pred žirijim, kada se odabire i pobjednik koji dobiva nagradu u iznosu od 5000 KM. Pored sudionika i žirija sudionicima u razradi ideje pomažu mentori koji su u velikoj mjeri uspješni poduzetnici ili se bave konzultanstkim poslovima. Kada timovi naiđu na neke prepreke relativno lako se uz mentorsku pomoć mogu vratiti na pravi put".

Kome sve možete zahvaliti na ovoj besprijekornoj organizaciji?

"Za sve naše sudionike smo osigurali prijevoz, smještaj i besplatnu hranu zahvaljujući našim sponzorima UniCredit banki , Ministarstvu Vanjskih poslova Kraljevine Norveške i poduzeću MojTaxi".

Srđan Škoro, član general tima u predinstalacijskom stadiju u Tehnološkom parku.

"Jako smo zadovoljni ovim tehnološkim parkom, pogotovo ovim događajem koji se održava ovaj vikend. Organizacija je na vrhunskom nivou i odlično je vidjeti ovoliko mladih timova i ljudi koji su zainteresirani za ovakvo nešto. Ovo su tek mali koraci i počeci poduzetništva u ovom periodu, i možda bi trebalo staviti malo više naglaska na takvo nešto, već u srednjim školama i na fakultetima da kako godine idu odaziv bude sve veći i veći. Međutim i ove godine je  odlično  vidjeti  mlade ljude  koji su došli ovdje spremni raditi, napredovati i rasti kroz ovaj projekat".

Naglasak je, kako rekoste,  na mladim ljudima, što mislite koliki je  njihov interes za ovakve projekte pogotovo u sredini kao što je Mostar?

"Zapravo nedovoljno, i čak mislim da nije problem toliko u mladima, veći je problem u društvu, pa i u obrazovnim institucijama i ustanovama koje bi trebale i poticati mlade te učiti ih da su oni ti koji trebaju graditi budućnost u ovom vremenu i u ovoj državi. Mislim da mi taj mentalitet još nismo dovoljno razvili i da većina mladih poduzetništvo danas gleda kao na ideju kako otvoriti ugostiteljski objekat ili nešto takvo, i teško da mogu razvijati ideju i svijest o nekoj većoj kompaniji koja bi mogla izaći na strana tržišta, i tako razvijati ekonomiju".

Ovaj Startup vikend se održava u 28 gradova. Koliko je dobro što se među njima našao i Mostar?

"Odlično je, i to ne samo za pojedince koji su tu. To je jedan veliki događaj na kome se puno nauči, i apsolutno mislim da bi mu trebalo posvetiti veću medijsku pažnju i na neki način "razvikati "kako se nešto ovakvo događa u gradu Mostaru".

HERCEGOVINA.info