Slovenci za plaću mogu kupiti 340 litara goriva više od bh. građana

Gorivo, brnzin, nafta, benziska pumpa, benzin, Federacija BIH, poskupljenje, Livno, pljačka, crpka, gorio, benzin, Gorivo, Hrvatska zemlja, poskupljenje, Gorivo, poskupljenje, FBIH, Gorivo, cijena, poskupljenje, Gorivo, potrošnja goriva, blokada, prijevoznici bih, BIH, prijetnja, Gorivo, akcize, Gorivo, nafta, Gorivo, cijene, FBIH, Gorivo, inspektori, Gorivo, cijene, poskupljenje goriva, poskupljenje, uvoz automobila, dizel vozila, dizel, Gorivo, Crna Gora zemlja, Bosna i Hercegovina, cijene

piše Večernji list BiH.

Cijene goriva

Cijena litre benzina u BiH je 0,90 eura. Poslije BiH najjeftiniji benzin ima Makedonija, gdje litra benzina stoji 1 euro. U Srbiji je cijena benzina 1,19 eura. Najskuplje cijene benzina u regiji imaju Crna Gora, Hrvatska i Slovenija. Litra benzina u Crnoj Gori stoji 1,22 eura, u Hrvatskoj je cijena 1,24 eura, dok je u Sloveniji cijena 1,25 eura. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini su najniže u regiji, tvrdnja je koju često spominju bh. političari. I istina je ako se cijena promatra sama za sebe, međutim, ako se usporedi kupovna moć bh. građana, gorivo je kod nas među najskupljim. U udrugama potrošača naglašavaju da se cijena nekog proizvoda ne može promatrati izolirano, odnosno da se mora dovesti u vezu s primanjima građana. Zato, kako ističu, ne stoje prilično česte ocjene da je, u usporedbi sa zemljama okruženja, gorivo u BiH najjeftinije. "Ono jest najjeftinije kada se promatra njegova cijena na benzinskim crpkama u različitim državama.

Međutim, kad se ta cijena dovede u vezu s plaćama i mirovinama, jasno je da je gorivo u BiH skuplje nego u mnogim zemljama regije", kazala je za Blic izvršna direktorica prijedorske Udruge građana "Don" Murisa Marić. Kada se usporede cijene goriva i mjesečna primanja, građani BiH svojim prosječnim plaćama i mirovinama mogu kupiti znatno manje goriva od stanovnika većine država u okruženju.

Prosječne plaće i mirovine

Ako se u obzir uzmu prosječne plaće, još smo dobro i prošli, jer možemo kupiti više goriva od Makedonaca, te stanovnika Srbije i Crne Gore. S druge strane, Hrvati za prosječnu plaću mjesečno mogu kupiti oko 165, a Slovenci gotovo 340 litara benzina više od nas. To, praktično, znači da se s prosječnom plaćom u Hrvatskoj mogu kupiti tri, a u Sloveniji skoro sedam rezervoara od 50 litara više nego u BiH. Međutim, za prosječnu mirovinu u BiH može se kupiti 189 litara benzina, što je daleko manje od količine koju mjesečno mogu kupiti umirovljenici iz svih država bivše Jugoslavije, osim Srbije. Crnogorac i Makedonac s prosječnom mirovinom kolege iz BiH "šiju" za skoro 45, a hrvatski umirovljenici za 50 litara. Slovenac s najnižom mirovinom može kupiti 200 litara više benzina nego umirovljenik iz BiH koji mjesečno prima prosjek od 340 KM.